WARNING ANOTHER TEXT WALL by smif

Day 366, 14:50 Published in Romania Romania by smif

Iata ca revin cum am promis cu inca un articol legat de economia romaneasca, de interventiile statului in piata monetara si alte masuri.

Acest articol nu se vrea un atac la adresa nimanui, si nicidecum un articol imi apar reputatia, patata de atacurile pline de determinare din partea unor personaje din eRepublik.

Cum spune si titlul acestui articol(Ce inseamna pentru Romania TITLURILE de STAT - asta era titlul initial) voi prezenta ce au insemnat "mult blamatele, mult hulitele, producatoare de nimic si care vor distruge in final economia romaneasca si care vor ajunge in buzunarele lui smif" cunoscute pentru restul ca TITLURI DE STAT.

Inainte de toate vreau sa mentionez ca acum la incheierea tranzactionarii acestora ma declar multumit de raspunsul cetatenilor si de efectul lor care va sa vie.

Am sa incep cu cateva date statistice, ulterior voi continua prin destramarea catorva mituri care s-au creat in jurul acestor note bancare si il final voi explica efectul lor, in perceptia mea, asupra Romaniei si a cursului monetar.

Titluri tranzactionate
CLASA I
101 * 1.000 RON = 101.000 RON
CLASA II
6 * 500 RON = 3.000 RON
CLASA III
43 * 100 RON = 4.300 RON

Totalul fondurilor atrase de stat de la cetateni se ridica astfel la 108.300 RON.
Dobanda care va fi platita de statul roman pentru acestea se compune din:
CLASA I = 101.000 RON * 0.15 = 15.150 RON
CLASA II = 3.000 RON * 0.125 = 375 RON
CLASA III = 4.300 RON * 0.10 = 430 RON
In total o dobanda bonificatoare de 15.955 RON pentru o perioada de 30 de zile.
Dobanda agregata pentru intreaga suma este de 14.73%.

Voi enumera din amintiri o serie de mituri care s-au creat in jurul acestor titluri:
"banii vor intra in buzunarele unor personaje privilegiate" ;
"de unde o sa aiba bani BNR sa plateasca dobanda daca nu se face nimic cu ei?";
"daca nu se face nimic cu ei de ce da dobanda BNR pentru ei?";
"de ce atata secretomanie? se pregateste finantarea altui razboi?"
Si exemplele pot continua, toti care au urmarit media in ultimele 2 3 zile, sunt satuli de ele. Unii le considera opinii pertinente, unii au inteles care e cauza si unde se va ajunge prin aceasta miscare, dar au gandit-o in termen scurt.

Ei bine, eu am gandit-o pentru cele 30 de zile pentru care s-a acordat dobanda.

Scopul acestor Titluri de stat emise este acela de a regla cursul RON/GOLD care a fost dereglat de mai multe chestii printre care:
- cresterea exponentiala a cererii pentru GOLD, din cauza razboaielor care apar la fiecare pas si la care Romania a fost implicata direct sau indirect;
- generarea prin bugurile de la inceputurile V1 de RON. (n.r. Statul Roman nu a mai batut moneda din 3 Octombrie cand s-au emis 100.000 RON).

In conditiile actuale, masa monetara de RON aflata in circulatie este exagerat de mare, mai mare decat cea mai pesimista prognoza a mea.

La inceputurile V1, adica acum fix 35 de zile, Romania avea 120.000 RON si putin peste 5000 de GOLD. Discutia o voi face strict asupra masei de RON.
Din ce se tranzactiona pe piata si din vanzarile firmelor la inceput de V1 am estimat masa de RON aflati in circulatie undeva la aproximativ 650.000 RON maxim 700.000 RON.
Estimarile erau cel putin eronate din cauza lipsei informatiilor (lipsa statisticilor cu vanzari, disponibilitatile firmelor nu mai erau la vedere).
De ce erau estimarile mele gresite? Pentru ca acum la 35 de zile din acel moment in care am devenit Ministru Economiei si Finantelor, Statul Roman are aproximativ 205.000 RON in Trezorerie, 525.000 RON in Banca Nationala a Romaniei si aproximativ 80.000 RON in firmele statului(SNuri).
Un total incredibil de 810.000 RON. Si totusi in circulatie mai sunt bani, cantitati inseamnate de RON. Pe care nu le pot aproxima acum foarte exact.

Masa monetara de RON trebuie sa acopere in conditiile normale din RL, totalul marfurilor in circulatie. In eRepublik trebuie sa acopere acelasi lucru, doar ca este direct dependenta de cantitatea de GOLD aflata in circulatie.
Cursul de schimb actual este pur si simplu un echilibru intre cantitatea de RON si GOLD aflata in piata.
Cum am si spus mai sus, GOLD a iesit din circulatie prin razboaie, si s-a introdus RON prin erorile sistemului eRepublik.
O scadere a cantitatii de GOLD si o crestere a celei de RON nu putea avea alt efect decat scaderea monedei nationale in defavoarea GOLD.
Lumea vrea sa scape de RON si sa faca rost de GOLD, si cei care detin GOLD il dau pe mai multi RON fiind foarte solicitat.

Acestea fiind conditiile actuale ale pietei singura solutie la dispozitia Bancii Nationale a Romaniei aparent era invadarea pietei monetare cu GOLD si retragerea agresiva de RON din piata, pentru a echilibra balanta.
S-a incercat si aceasta solutie, cheltuindu-se undeva la vreo 200 de GOLD aproximativ. Rezultatul ? Nesemnificativ.

S-a apelat la solutia folosirii TITLURILOR de STAT, care spre surprinderea unui mare segment de comentatori de talkshowuri in media romaneasca si de analisti economici din societatea civila(apolitici) chiar are mai multe intrebuintari.

Efectul lor imediat si vizibil este retragerea de RON din piata! Multi au spus, ca acesteia sunt banii clientelei "NOULUI REGIM DICATORIAL UGD-PL", ca vor servi noilor razboaie.
NIMIC MAI FALS.

Ce a insemnat pentru Romania aceste titluri? Simplu ca efect imediat 108.300 de RON au parasit buzunarul romanilor si au intrat in cele ale statului.
Dar dincolo de acest lucru?

Sa facem un exercitiu de matematica simplu pornind de la urmatoarele premize:

* Banca Nationala a Romaniei trebuie sa regleze cursul si al aduce la 0.02 RON si al mentine stabil;
* 108000 au provenit in marea majoritate de la jucatorii de pe piata monetara (spun asta sigur, pentru ca am luat personal la mana pe cei care detineau cantitati insemnate de RON puse la vanzare pe piata sa ii anunt despre aceste TITLURI si va spun sincer ca fara acest lucru aceasta emisiune nu ar fi avut acelasi efect in aceeasi perioada de timp).
* Desi au fost cantitati insemnate postate si la cursuri de 0.017 0.018 0.019, vom considera cursul cel mai mic de pe piata din acel moment si anume 0.016.

Cum spuneam si mai sus, reglarea se putea face prin cumpararea directa de pe piata.
Efortul bugetar ar fi fost , nici mai mult nici mai putin, de 1732.80 GOLD. O suma considerabila care ar arunca Statul Roman intr-o situatie foarte grava. GOLD este moneda forte in joc, si in jurul acesteia se contruiesc economiile si efortul unei tari.
In plus acest GOLD ar fi intrat in buzunarele celor care sunt prezenti pe piata monetara pentru a face profit (ceea ce nu este neaparat un lucru rau sau de blamat), deci in buzunarele unui numar limitat de persoane.
Ai GOLD te poti apara, poti apara aliatii, poti duce razboaie de cucerire, sau poti sa dai lectii unor vecini aroganti.
Ai GOLD poti investi in economie, in initiativa privata, poti sa faci firme in care sa produci spitale Q5, Sistemele de Aparare Q5.
Ai GOLD ai putere!
Side-note: Ai GOLDul la tine, ai probleme(interne)!

Ce au facut aceste titluri de stat? Au scutit BNR de aceasta cheltuiala! In schimb vom trebui sa platim peste 30 de zile suma incredibila de nici 16.000 RON.
Unii ar putea spune ca inseamna in conditiile cursului de 0.02 320 de GOLD. Acestora le spun, ca pentru un stat o unitate monetara costa 0.005, adica de 4 ori mai putin. In continuare ar fi un cost de 80 de GOLD.

Adevarul gol-golut este ca Statul Roman nu va avea nici o cheltuiala suplimentara!
Adica aceasta suma de bani nu va fi data din bugetul statului sau din BNR. Vreau sa mentionez ca in conditiile actuale veniturile bugetare ale Romaniei se plaseaza undeva la peste 3.000 de RON pe zi, cu fluctuatii si dincolo de 5 6 mii RON pe zi.
Considerand 3000 RON pe zi, pe o perioada de 30 de zile, statul incaseaza pe putin aproximativ 100.000 RON. De peste 6 ori cantitatea care va trebui rambursata atunci.
Deci nu se pune sub nici o forma problema, incapacitatii BNR de a returna imprumuturile cu dobanda bonificatoare.
Se pot naste aici iar ore si sute de comentarii, de ce 15% ? De ce asa de mult? De ce, de ce, de ce?
Totul a avut o logica si un calcul bine definitiv. Dobanda daca era mai mica de 15% nu ar fi incantat pe prea multa lume, si efectul ar fi fost mai slab decat cel scontat.
Calculul s-a bazat clar pe evolutia sumelor la bugetul de stat.
Perioada de 30 de zile, nu a fost aleasa pentru a-mi garanta mie sau oricarui altcuiva inca un mandat!
A avut in spate la fel ca si restul actiunilor mele (blamate de majoritatea si considerate bune doar de cativa), un calcul foarte clar si concins.

Pentru a putea stabiliza si creste cursul este nevoie de GOLD, care nu va fi dat din banii statului.
Luati in considerare urmatoarele actiuni:
Romania are peste 5000 de cetateni, 2500 cetateni angajati. Daca din cei 2500 de cetateni 20% se prezinta zi de zi la munca, vor incasa fiecare cate 5 GOLD.
20% inseamna undeva la 500 de persoane, 5 GOLD de fiecare inseamna 2500 de GOLD.
In acest moment Romania are foarte multi cetateni care se antreneaza! Boomul populatiei a fost in V1 cand de la 3500 de cetateni din BETA am sarit de 5000. O creste de 50% a numarului de cetateni, aproximativ 1500 de cetateni. Daca din acestia macar 30% s-au antrenat (nici macar in fiecare zi nu trebuie) in urmatoarele 30 de zile 500 de insi vor deveni supersoldiers, incasand 5 GOLD. 500 de cetateni * 5 GOLD = 2500 de GOLD.
Daca cetatenii care s-au antrenat sa ajunga la supersoldiers cei 500, inseamna ca au atins level 6 in joc, si au primit 5 GOLD. Dar numarul celor care au sarit de level 6 este mult mai mare dupa estimarile mele, urmarind angajatii firmelor de pe piata, membrii partidelor samd. Inseamna un nimic de 2 3 mii de GOLD intrati in joc, in circuitul economic romanesc.
Grand TOTAL? Peste 8000 de GOLD. Aceasta cantitate se va duce si pe razboaie si alte chestii, dar majoritatea vor intra in economie, in schimbul la RON pentru ca cetatenii sa isi achizitioneze arme, gifturi, mancare, case.
Si daca mai punem la calcul si efortul exportatorilor romani, care au ocazia sa aduca GOLD in tara, consider ca in 30 de zile, alta va fi situatia in economia Romaniei.
Timpul imi va dovedi daca gresesc.

Si masurile actualului Ministrul al Economiei si Finantelor, nu se opresc aici, va invit in continuare sa dati subscribe pentru a fi la curent cu ce se intampla in Guvernul Romaniei cel putin pe partea economica.
Multumesc pe aceasta cale lui the_mihai pentru increderea acordata si pentru sustinerea oferita.
Masurile acestea s-au nascut din necesitatea Romaniei de a-si reveni din socul care l-a reprezentat V1, si Partidul Liberal prin mine a venit cu solutii. UGD a avut inspiratia sa imi acorde votul lor de incredere.
Deci nu toate reusitele se datoreaza muncii mele, pentru ca fara sustinerea Presedintelui si al Congresului, tot efortul meu ar fi fost de prisos.
Nu vreau sa uit la aceasta interventie si membrii partidului Romania Unita care au vazut in masurile mele o solutie si mi-au acordat si ei atat votul in Congress cat si cateodata un congressman care sa propuna legile(un congressman este limitat la 2 propuneri de legi pe mandat).

Reiterez o chestie si dupa aceasta inchid magazinul ca iar m-a prins ora 1 noaptea in txturi, scriind de nebun despre niste chestii care unii nu dau nici doi bani.
NU TIN CU DINTII DE NICI UN FOTOLIU! Nici de presedinte PL, nici de Congressman, nici de Ministru de Finante, nici de Guvernator nici de nimic.
Sunt gata oricand sa las locul oricarei persoane care dovedeste ca are calitatile necesare pentru a face acest lucru.
Cum spuneam si altora prin discutii private sau conferinte, NU SUNT DUMNEZEUL ECONOMIEI, nici nu ma consider.
Desi iar imi voi lua multi oameni in cap ca ma laud cu diplomele mele, ca nu mai ma suport si genul asta de comentarii.
In RL sunt economist (ca si multi dintre cei care sunt aici, dar nu au determinarea sa iasa in fata).
Am terminat un liceu economic finante-contabilitate.
Am terminat un ASE la Finante-Banci.
Sunt pe cale sa termin (in martie) un Master in managementul financiar-contabil al administratiei publice.
Nu ma laud, doar prezint niste fapte, si vreau sa fie clar pentru toti ca eu consider aceasta experienta din eRepublik de Ministrul al Economiei si Finantelor si Guvernator BNR ca o punere in practica a studiilor mele si aprofundarea a ce inseamna implicatii macro si micro asupra economiei.
Deci eu investesc atata timp (10 12 ore pe zi, belive it or not) in eRepublik pentru ca investesc intai de toate in Romania, tara care o iubesc si fata de altii nu am ales sa o pararesc, in speranta ca voi schimba ceva, macar in jurul meu, daca nu la nivel national.
Si pe planul doi, consider ca investesc in mine, si ca la sfarsitul acestei experiente voi deveni un adevarat profesionist. A nu se citi ca sunt un proaspat absolvent care vrea sa isi arate diplomele intr-un joc pentru ca in RL nu este in stare. Multi cunosc situatia mea, pe unde am lucrat si ce am facut.

Pe langa aceste lucruri am de anuntat disponibilitatea unor posturi pe langa Ministerul Economiei si Finantelor:
- 1 post pentru un economist(de preferinta finantist) pentru o viitoare organizatie subordonata BNR;
- 1 post pentru un manager care poate investi pe zi in jur de minim 2 3 ore in eRepublik pentru Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale(proiectul e gata, avem nevoie de omul potrivit);
- 1 post de analist credite pe langa BNR care va avea o lista cu cerinte minime de eligibilitate pentru acordarea de imprumuturi de la BNR si va analiza fiecare cerere primita, decizia finala va fi data de mine si mi-o voi asuma, la fel si acordarea de fonduri.

Pe langa acestea mai am nevoie de:
- 1 membru din Partidul Liberal care sa isi asume pozitia de Vice-Presedinte si sa organizeze alegerile pentru Congress de pe 25 in Partidul Liberal;
- 1 post de secretatiat pentru proiectul meu Barracks. O persoana care sa primeasca intrebari noi care nu se regasesc in baza de date, precum si intrebarile gresite si care sa le editeze in format txt dupa cerintele mele pentru a-mi usura munca si pentru a mentine o calitate ridicata a proiectului, printr-un update macar zilnic.

Fac mentiunea ca aceste posturi sunt necesare pentru ca oricat as dori eu sa investesc in acest joc, cele 10 12 ore, poate uneori si mai mult investite zilnic imi sunt insuficiente.
Posturile declarate vacante pe langa MEF si BNR vor avea ocupanti care au studii economice in RL, pentru cum bine spunea un contemporan din eRepublik, specializarea este totul.
Si consider ca economia ar trebui lasata pe mana economistilor.
Fiecare sa faca ce poate mai bine.

PS: Nu am apucat sa ating toate chestiunile care ma ard, si cum acesta iar va iesi un TEXT WALL de toata frumusetea, voi reveni si maine. Tot aici, tot pentru dumneavoastra.
PPS: Nu uitati sa dati un vot acestui articol si sa dati subscribe pentru a fi la curent cu ultimele articole.
PPPS: Vreau sa vad macar unu (de fapt imi doresc, nu stiu daca o sa vad vreodata pentru simplu fapt ca am spus asta) o persoana din cei care au trambitat sus si tare ca ce e cu SECRETOMANIA asta legata de titlurile de stat, sa zica macar: A FOST O DECIZIE CORECTA!

Noapte buna Romania, oriunde te-ai afla!