C.S. Chinezul Timișoara

Day 3,339, 06:27 Published in Romania Romania by sf petru III

Am găsit întâmplător, pă net, o chestiuță ce mi s-a părut interesantă. i-am dat copy paste aici:

Chinezul Timișoara (maghiară: Kinizsi Temesvár) a fost un club de fotbal românesc care s-a afirmat în perioada interbelică, numărându-se printre cele mai vechi dar și cele mai de succes formații din istoria acestui sport. Traducerea numelui clubului din Kinizsi Pál (comandant în armata regelui Ungariei, Matia Corvin, și comite de Timișoara) în Chinezul a fost adoptată de autoritățile române instaurate cu ocazia unirii Transilvaniei la patria mamă România, în 1918, aceasta fiind una din condițiile supraviețuirii clubului).
De la început a jucat în spatele Gării de Nord, unde la data de 12 octombrie 1913 s-a inaugurat arena sportivă a clubului, clădită sub conducerea inginerului Arnold Iacobi și lucrată de către muncitorii feroviari. Prezentarea în fața publicului a echipei Chinezul (ale cărei culori erau violet-alb) a avut loc în anul următor apariției sale, la 6 mai 1911, când a fost întrecută cu categoricul scor de 11-0 de către formația de tineret a C.A.T.-ului.

Încă din primii ani de s-a orientat spre a transfera jucători valoroși de la echipe din Budapesta precum Wurfer, Bauer, Iszer, Szednicsek (fost internațional maghiar), Szidon și Schaller (viitori internaționali maghiari) și astfel echipa cucerește campionatul Ungariei de Sud în 1914, an în care vor fi declarați, alături de TSC din Tatabánya, și cea mai bună echipă provincială din Ungaria.
În 1918, după război, Transilvania s-a unit cu România. Totuși, până la unificarea fotbalului vor mai trece trei ani. Chinezul rămâne cea mai bună, cucerind campionatul Ardealului în 1921 și obținând apoi, între 1922 și 1927, șase titluri consecutive (primele ale campionatului cu adevărat național), record care va sta în picioare timp de 71 ani, fiind egalat doar de Steaua București.

Pe plan internațional printre rezultatele mai speciale obținute de "Chinezul" în acei ani se regăsesc: 8-0 cu Zidenice (în 1925), 4-2 cu BSK Belgrad, 3-0 cu Athletic Bilbao (1926), 7-1 cu Oxford City, 4-0 cu Ujpest Budapesta (1927). Supremația incontestabilă a Chinezului s-a văzut și din felul cum s-au format echipele reprezentativei A a României. În deceniul al III-lea selecționata țării noastre de multe ori s-a confundat cu formația campioană. Din echipa României (Ritter – Steiner II, Hoksary – Steiner I, Vogl, Czeh – Tänzer, Teszler, R. Wetzer, Semler, Matek) care la data de 7 mai 1926 a învins la Istanbul cu 3-1 reprezentativa Turciei, numai Czeh (de la Juventus) nu era timișorean.

Declinul
Începând din toamna anului 1927, clubul intră într-o gravă criză financiară, căreia, ulterior, i se adaugă și una de conducere. Datoriile Chinezului s-au ridicat la sume uriașe: 56.000 lei față de Banca din Sânnicolaul Mare sau 20.000 lei față de Banca Centrală Șvăbească ș.a., ajungându-se astfel la un total de aproximativ 250.000 lei vechi. Greutățile finaciare s-au adâncit și din cauza micșorării numărului membrilor susținători ai echipei. Din 1200 de membri cotizanți, câți au fost în 1926, în numai doi ani au mai rămas 284.

Așa se face că în plină glorie, Chinezul se destramă, o parte din conducătorii săi, dr. Cornel Lazăr și ing. Dionisie Balasz, au părăsit clubul și vor pune bazele Ripensiei, care, preluând ștafeta, a dus mai departe gloria fotbalului timișorean. Din pricina condițiilor, potențialul competițional al echipei a scăzut simțitor, mai ales că o serie de jucători valoroși au plecat la diferite cluburi profesioniste peste hotare. Cu toate acestea Chinezul a continuat să rămână una din formațiile redutabile ale țării, dar n-a mai atins strălucirea din perioada 1921-1927.
În august 1936, Chinezul fuzionează cu ILSA (Industria Lânii SA) Timișoara, în 1941 fuzionează cu C.A.T, Clubul Atletic Timișoara, fondat în 1902, care în 1935 a fuzionat cu R.G.M.T. (păstrându-și numele). După cel de-al doilea război mondial, Chinezul, încercând să supraviețuiască, a fuzionat cu C.A.M.T. (Clubul Atletic Muncitoresc Timișoara) numindu-se "Chinezul C.A.M.T." pentru ca, din 1946, să rămână numai C.A.M.T., "Chinezul" disparând din nomenclatura fotbalului românesc. Ultima apariție oficială a fost în Divizia B în sezonul 1948-1949 (locul 13 din 14 competitoare) după care echipa a fost desființată.

Ești la început și ai nelămuriri:
Ești nou? Ai nevoie de ajutor? Ei bine, avem un loc special pentru tine! Înscrie-te chiar astăzi în Garda Națională și vei primi ajutorul dorit. Intră aici pentru recrutare!
Tutorialele Ministerului Educației și eIstorie
Biblia - colecție personală de învățături
Erepublik Official Wiki - se dau premii în gold pentru realizare/editare/completare articole
Reguli Erepublik - cele trei porunci
Reguli Interpretabile - crezul
eRep Deutsch = colecție de instrumente utile
Nu uitați să dați subscribe la:
Ministerul Apărării - Ordinele oficiale de luptă zilnice
Ministerul Educației - Predici periodice și pomeni
Ministerul Educației din Moldova - ca să vezi, e în română și nu în moldovenească
.
Linkuri spre comunitate:
ClopoTV - Program: L-V între 21-00 în măsura posibilităților (de obicei de 3-4 ori pe săptămână), S-D la ocazii speciale
ClopoCrew pe Discord - server discord pentru eRepublik și nu numai
Umblă vorba că ar exista încă un server de chat unde se mai adună lumea mai activă. Club exclusivist. PM pentru detalii.