Summum jus, summa injuria

Day 4,021, 01:11 Published in Greece USA by BaKaRaS

Τις τελευταίες ημέρες τόσο στα κοινωνικά δίκτυα όσο και στα ΜΜΕ πολύ φασαρία έχει γίνει σχετικά με την υπόθεση της καθαρίστριας από τον Βόλο που καταδικάστηκε με 10 χρόνια φυλάκιση και οδηγήθηκε στις φυλακές μετά και την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.











Ιστορικό

Η 53χρονη γυναίκα, παραποίησε πιστοποιητικό Δημοτικού για να φαίνεται ότι ολοκλήρωσε την ΣΤ’ τάξη ενώ στην πραγματικότητα είχε φοιτήσει μόνο μέχρι την Ε’ τάξη.

Όπως αποκαλύφθηκε στις δικαστικές αίθουσες, κατέθεσε το παραποιημένο πιστοποιητικό σε διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για πρόσληψη τακτικού προσωπικού το 1996, ώστε να προσληφθεί ως καθαρίστρια σε κρατικό παιδικό σταθμό στον Βόλο.

Η αρμόδια επιτροπή αλλά και το ΔΣ του σταθμού προχώρησαν στη συνέχεια στον διορισμό της γυναίκας.

«Είχε ανάγκη αυτή τη δουλειά γιατί ο άνδρας της ήταν τοξικομανής, είχε δύο παιδιά και με αυτά τα χρήματα συντηρούσε την οικογένειά της και κυρίως τα παιδιά της» είπε o δικηγόρος της καθαρίστριας και συνέχισε: «Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι εδώ πρόκειται για μια καθαρίστρια. Δεν είναι κάποιος γιατρός που κατέθεσε ένα πλαστό πτυχίο ή κάποιος μηχανικός. Υπήρχε το τυπικό στοιχείο της Ε’ δημοτικού. Είτε Ε΄ είχε τελειώσει είτε ΣΤ’, η παροχή της υπηρεσίας ήταν η ίδια. Δεν άλλαζε σε κάτι, δεν είχε καμία διαφοροποίηση».

«Είναι σε τραγική κατάσταση. Δεν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη μέχρι σήμερα και ξαφνικά βρέθηκε στη φυλακή» ανέφερε στο τέλος ο δικηγόρος της.


Στα κοινωνικά δίκτυα ο κακός χαμός. πάρα πολλοί βγήκαν διαμαρτυρώμενοι είτε για άδικη απόφαση, είτε για λάθος απόφαση είτε για πάρα πολύ αυστηρή απόφαση. Οι περισσότεροι όμως εξαντλούσαν την επιχειρηματολογίας τους στο εξής:

"Η ανάλγητη δικαιοσύνη, βάζει μέσα την καθαρίστρια και αφήνει ελεύθερους ΄΄η επιβάλει ποινές χάδια σε τόσα λαμόγια που έχουν καταχραστεί εκατομμύρια"

Επίσης υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι κανέναν δεν αδίκησε, μια καθαρίστρια ήταν και τα χρήματα τα δούλεψε.

Ερωτήματα

Θέλω λοιπόν να ρωτήσω τα εξής δύο πράγματα:

Πρώτον

Όλοι εσείς που καταφέρεστε εναντίον του θεσμού της δικαιοσύνης θέλω να μου διευκρινίσετε το εξής:

Αν θεωρείτε ότι κακώς τιμωρήθηκε η καθαρίστρια με επιχείρημα ότι δεν τιμωρούνται και όλα τα υπόλοιπα "λαμόγια" αυτό δεν σημαίνει ότι καλώς δεν τιμωρούνται και τα λαμόγια;

Αν θεωρείτε ότι κακώς δεν τιμωρούνται τα "λαμόγια" γιατί είστε ενάντια στην τιμωρία της καθαρίστριας;

Δεύτερον

Όσοι θεωρείτε ότι η συγκεκριμένη με την παράνομη ενέργεια της παραποίησης δημόσιου εγγράφους με σκοπό το προσωπικό της όφελος (πρόσληψη στο δημόσιο) δεν αδίκησε κάποιον, μπορείτε να έρθετε στην θέση αυτού του κάποιου που δεν προσλήφθηκε στην συγκεκριμένη θέση παρόλο που είχε τα τυπικά προσόντα. Θα αισθανόσασταν αδικημένος ή όχι;

Συμπέρασμα
Ο λαϊκισμός είναι επικίνδυνος για την κοινωνία μας. Δυστυχώς τις σημερινές εποχές αυτός ο λαϊκισμός περισσεύει τόσο στην πολιτική όσο και στην ίδια την κοινωνία μας.
Οι λαϊκιστικές επιθέσεις στους θεσμούς είναι κάτι παραπάνω από επικίνδυνες. Η ιστορία έχει δείξει ότι τέτοιες επιθέσεις οδηγούν στην κατάλυση των θεσμών, εν συνεχεία στην κατάλυση του κράτους και έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα την κατάλυση της δημοκρατίας
(Dihenekis μην βγεις να μου πεις πάλι για ποια δημοκρατία σου μιλάω γιατί αν δεν κατάλαβες τι σου έγραψε στο προηγούμενο άρθρο ο exohoritis τότε να σου πω και εγώ ότι σου μιλάω για την δημοκρατία που σου επιτρέπει να γράφεις την άποψη σου χωρίς την επόμενη στιγμή να σε μαζεύει η αστυνομία σαν εχθρό του καθεστώτος όπως γίνεται στους γείτονες μας στα ανατολικά)

Προσωπική μου άποψη για την συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι καλώς τιμωρήθηκε η συγκεκριμένη αλλά κακώς τόσο αυστηρά. Ότι ναι αδίκησε κάποιον άλλον που είχε τα τυπικά προσόντα για την θέση που παρανόμως κατέλαβε αυτή. Ότι αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο που κυριαρχούσε μόνο κατά το παρελθόν αφού σε δειγματοληπτικό έλεγχο 25.000 φακέλων από 129.000 υποψήφιους για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 3Κ/2018 για τους ΟΤΑ το 70% είχε ψεύτικα δικαιολογητικά. Επίσης υπάρχουν και άλλες υποθέσεις με την ίδια κατάληξη που ναι μεν μπορεί να ήταν σωστοί στην δουλειά τους αλλά παρανόμησαν για να αποκτήσουν αυτή την θέση σε κάποια δημόσια υπηρεσία.