Geopolitica la rascruce de drumuri

Day 876, 04:09 Published in Romania Romania by belzebut cel crunt

In ultimile zile se aud tot felul de voci cum ca ar trebui sau ca nu ar trebui sa ne aliam cu Ungaria. Dar pentru ca situatia este foarte complexa, as dori sa aruncam o privire de ansamblu asupra geopolitici erepublicane din ultimle luni si mai cu seama din ultimile saptamani.

Exista 3 factori majori din prizma carora trebuie sa privin lucruile: 1. Edenul se dezintegreazafie ca ne place fie ca nu; 2. Phoenixul scartie si el pe ici pe colo; 3. V2 si modificarile aduse de acesta.

1. Dupa cum bine stiti acum cateva luni Edenul, alianta militara din care facem si noi parte, a inceput sa scartie pe alocuri, culminand de curand cu iesirea Statelor Unite si Canadei. Polonezii, spaniolii si romanii se considera tradati de acestia dupa ce timp de 2 luni de zile au luptat pentru eliberarea lor de sub ocupatia Peace ( vezi istoria unei aliante decazute ), ba mai mult polonezi si-au facut publice intentiile de ai cuceri pe americani. Romania nu este multumita de statul ei de tara de mana a doua, insa nici nu este capabila de una singura sa se elibereze din streangul in care este prinsa. Spania dupa afirmea militara, politica si sociala doreste extinderea sferei de influenta. Polonia se afla si ea intr-o situatie asemanatoare cu cea a Spaniei, dar in plus beneficieaza de un baby-boom urias, iar ca sa tina noi jucatori trebuie sa le dea razboi. Croatia se afla intr-o pozitie asemantoare cu cea a romaniei. Grecia are propia rafuiala cu Turcia peste care nu reuseste sa treaca si este un aliat traditionla al SUA, fata de care se simte datoare dupa eliberarea de sub ocupatia turceasca. Nu are sens sa intram in prea multe detalii, un lucru este cert: Edenul nu mai satisface nevoile tarilor care lau format, din moment ce nu reusesc sa se puna deacord asupra unei politici colective, unitare care sa satisfaca toate tarile membre.

2. Pe partea cealalta se pare ca nici membrii Phoenixului, alianta politico-militara adversara Edenului, nu reusesc “sa se aiba ca fratii”. Desi la ei divergentele nu razbat atat de rasunator, ca in cazul Edenului, exista destule voci care spun ca tara x sau tara y nu este multumita de anumite decizi, actiuni, etc. Serbia devine din ce in ce mai puternica, a egalat in forta Ungaria si in scut timp o va depasi, fapt ce o determina sa isi doreasca si sa isi asume conditia de lider al aliantei. Rusia are inca un statut de tara din esalonul doi, sau cel putin asa razbate in media internationala, lucru ce nu poate conveni unei tari care poseda si resurse naturale si o populatie sensibil egala cu cea a Ungariei si a Serbiei. Iar Ungaria simte ca pierde teren in fata Serbiei fapt pentru care se zbate sa isi mentina statul de lider al aliantei, in jurul caruia sa graviteze restul tarilor. Desi este o alinata mai tanara decat Edenul riscul fragmentarii acesteia exista datorita faptului ca cele 3 puteri sensibil egale isi disputa suprematia in cadrul aliantei.

3. Noua varianta de joc ce este asteptata cu sufletul la gura de atata amar de vreme intarzie sa apara si asta nu face bine jocului per ansalblu, dar sa vedem de ce. De circa doua luni e zile se vorbeste de V2, cum este numita generic viitoarea varianta a jocului, ca de o salvare si asta datorita faptului ce varianta actuala a aratat mai multe lacune si puncte slabe decat ne-am fi dorit. De-a lungul anului trecut au exista multe bug-uri, multe exploituri, multe probleme de comunicare intre jucatori si admini, uneori culminand cu banuri permanente, foarte multe situatii in care o anumita tara era dezavantajata de catre un bug, insa nu se repara nedreptatea, foarte multe conturi sparte, si asa mai departe. O alta problema pe care o aduce V2 este schimbarea aproapre completa a jocului in comparatie cu versiunea actuala, atat pe plan militar cat si pe plan economic si social. Desi admii au publicat o multime de informatii despre cum va arat noua versiune a jocului, exista inca foarte multe semne de intrebare la care nu s-a primit raspuns. Toate acestea determia o lipsa de incredere generalizata care duce mai mult sau mai putin voit la o acalmie fara precedent pe scena politica si militara a intregii lumi, cu mici exceptii.

Acesti 3 mari factori vor determina o reconfigurare a intregii geopolitici erepublicane, pana la introducerea lui V2. In clipa de fata sub acalmia generala in spatele cortinelor se duc adevarate razboaie. Se studiaza si se negociaza posibilele noi aliante, iar factorul determinat de la care se pleaca de aceasta adata este asezarea geografica. Este foarte posibil ca reconfigurarea sa se faca pe bazele relatiilor interstatale vechi, insa este la fel de posibil ca noile blocuri politico-militare sa nu respecte nimic din ce a existat pana acum. Din moment ce jocul se schimba din temelie suntem obligati mai mult sau mai putin sa ne schimbam si modul de a il juca. Prin asta intelegandu-se ca va trebui sa schimbam modul de gandire al strategie militare pe campul de lupta, modul de gandire economica, politica sociala, si nu in ultimul rand strategia relatiilor internationale. Cine va porni prea tarziu negocierile este foarte posibil sa scape trenul, iar cine va scapa trenul risca sa devina victama in startul lui V2.

Acum daca ar fi sa vorbim strict despre Romania cred ca atat timp cat nu vom reusi sa normalizam relatiile cu vecinii nostrii, si aici nu ma refer doar la Ungaria, nu vom reusi sa strapungem capsula in care ne zbatem de circa un an de zile. Iar daca nu vom fi in statie, cand vine trenul, va trebui sa mai asteptam cel putin un an pana va veni altul. Personal consider ca este o ocazie unica in care se poate sterge totul cu buretele, pentru a o putea lua de la zero. De cand au inceput sa apara zvonuri despre o posibila alinta cu Ungaria, uni au sarit de cur in sus, ca este inaceptabil, alti sau grabit sa aplaude. Ambele abordari sunt gersite, indiferent de tara cu care se poarta discutiile si de stadiul acestora. Astfel de manifestari sunt de natura de deruteze si sa puna presiune pe cei ce poarta discutile, lucru ce ar putea genera greseli din partea acestora. De exemplu sa zicem ca populatia romana doreste o alinta cu Ungaria, ca tot este la moda, atunci cei ce poarta negocierile din partea ungaria vor plusa, ba chiar vor putea cere si lucruri care ar fi de neacceptat, dar care sub presiunea maselor ar putea fi acceptate de catre echipa de negociere roamneasca.

Am auzit voci cum ca unde ne-ar fi onoarea fata de aliati nostrii daca am schimba trasura. Nu pot sa nu intreb unde se afla onoarea americanilor pentru care am lupta timp de 2 luni sa ii eliberam? Atunci cand ne-au fost ocupate Crisana si Transivania de catre Ungaria a trebuit sa ne milogim pentru dreptul nostru de a fi aparti, drept garantat prin carta EDEN. Unde este onoarea, atunci cand ti se arunca in fata ca sau cheltuit 1500 de gold ca sa iti elibereze 2 regiuni natale? Oare noi cati bani am cheltuit in cele 8 luni de zile in care am luptat numai si numai pentru aliati. Oare noi cat gold am tocat mutand, uneori chiar zilnic, cate 300 de oameni, ba in sua, ba in canada, ba in spania, etc. Cate zeci de mii de arme am consumat pentru aliatii nostrii, timp de mai bine de jumatate de an? Si toate astea pentru ce ? Ce am primit in schimb? Jigniri, injurii, suturi in cur. Ni s-a spus ca nu am fost ajutati, pentru ca nu am fi ajutat in nu stiu ce batalie capitala. Adevarat in acea batalie din Japonia nu am reusit sa ne mobilizam, dar cate alte zeci de batalii, la fel de capitale, au fost castigate pentru ca armatele romane, detasate pe front, au luptat kamikaze? Mai nou am fost facuti si hoti de catre prietenii nostrii polonezi. Pai bine dragilor, dar cand v-am cedat 2 regiuni HIGH GRAIN acum un an de zile gratis, nu am mai fost hoti? Adevarat, ne era convenabil sa le tineti voi, dar am fi putut cere bani, cum a facut-o Ungaria in cazul Rusiei. NU pot sa nu intreb cu ce am gresit fata de voi, de ne-ti jignit? De ce trebuie sa ne injosim de fiecare data cand avem nevoie de ajutorul aliatilor? Cu alte cuvinte, cand v-am dat o fatat vaca, cand v-am luat va murit vitelu. Din toti aliatii nostrii, inafara de croati, tarile scadinave (care din pacate sunt mici) si poate spania fata de care inca mai am dubii, restul mai devrme sau mai tarziu ne-au jignit intr-o mica sau mai mare masura, desi noi am sacrificat totul pentru ei atunci cand a fost nevoie.


Nu sunt adeptul unei aliate cu Ungaria, ba sunt un antiungur convins, dar daca asta imi va da sansa sa o duc mai bine, si intelegeti ce vreti voi de aici, atunci as face-o. Ciclul evolutiv in erepublica variaza intre 8 luni si un an de zile. Acum un an de zile cand Romania era pe cai mari, Ungaria era in crestere, si a crescut pana a atins un punct culminant pe la mijlocul verii, inceputul toamnei. Astazi dupa o perioada de stationare se pare ca a intrat pe o panta usor descendenta, lucru normal de altfel. Istoria este pentru carti, in timp ce prezentul este pentru cei ce il traiesc. Ceea ce vreu sa spun cu asta este ca indiferent ce vom face si cu cine ne vom alia, dupa un an de zile foarte putin isi vor mai aminti. Multi dintre romanii de azi nu isi cunosc istoria de acum un an de zile, dar sa mai cunoasca faptele de vitejie sau actele de tradare ale acelor vremuri. Oare cati polonezi din cei ce ne-au facut sau ne considera hoti, stiu ca noi candva l-am cedat 2 regiuni fara a le cere nimic in schimb? Istoria adevarata a scos la iveala multe cazuri in care prietenul de ieri a devenit dusmanul de azi. Daca aruncati un ochi asupra directiilor politico-militare stabilite de catre Polonia, dupa asa zisa tradare a americanilor (era dreptul lor sa iasa daca asta doreau), veti vedea ca cei care ieri le erau aliati azi le sunt dusmani de moarte. Cei cu care ieri luptau cot la cot, azi le poarta sambetele, desi acestia nu au luptat impotriva intereselor poloneze sau ale edenului de la retragere pana acum. Si atunci nu pot sa nu ma intreb: ce rol joaca onoarea si cat valoreaza ea din spatele unui computer aflat la mi de chilometri distanta?

Cred ca am analizat destul asa ca in incheiere am sa va schitez doua posibile blocuri politico-militare noi. Nu spun ca asta se va intampla, insa cred ca sunt niste teori plauzibile. Uitandu-ma pe harta erep am vazunt cu precadere urmatorul scenariu de alinte. O alianta pacifico-americana (APA) in care SUA, Brazilia, Indonezia si poate chiar Rusia, in functie de ce se intampla la nivel european, ar pune monopol cam pe toate resursele lumii si mai ales pe cele de titan din V2. Si una pan-europeana (APE) in care Spania, Polonia, Romania contruiesc alaturi de Ungaria, Serbia si Croatia un nou bloc militar. Fiecare din aceste doua blocuri militare avand urmatorii sateliti sau sfere de influenta: Canada, Grecia, Iran, China, India, Australia, Argentina sub influenta Alinatei Pacifico-Americane si Turcia, Bulgaria, Italia, Tarile Scandinave, UK sub sfera de influenta a Alinatei Pan-Europene. APE in clipa de fata ar masura in jur de 130-140 de mii de oameni, in timp ce APA s-ar invarti in jurul a 120 de mii le locuitori. Deficitul de damage al APA rezultat din diferenta de populatie, ar putea fi acoperit prin bogatia alintei (gold).

Ca o concluzie, as spune ca suntem in fata unui moment instoric, care va redesena harta lumii eRepublikane, pentru cel putin un an de zile de acum incolo. Startul lui V2 va reprezenta, din punct de verede geopolitic, statul unei noi curse a inarmarii si implicit a unui nou conflict mondial.