Cases studies (part 1)

Day 1,167, 01:47 Published in Greece Greece by Makedonissa

Πριν λίγες μέρες έβγαλα ένα άρθρο όπου καλούσα το Υπουργείο Εξωτερικών να μας ενημερώσει γιά το τι περίπου γίνεται και γύρω μας αλλά και λίγο πιό κοντά μας, που προσανατολιζόμαστε σαν χώρα, ποιά μπορεί να είναι η πιθανή προοπτική μας, σε νέα ή στην υπάρχουσα συμμαχία κλπ κλπ...

Κακώς κάποιοι φίλοι θεώρησαν ότι την πέφτω στον Πρόεδρο. Δεν ήταν έτσι και ούτε ήταν και αυτή η πρόθεση μου. Την πέφτω όμως σε όσους θα έπρεπε να μας ενημερώνουν τουλαχιστον γιά τα βασικά στοιχεία της εξωτερικής μας πολιτικής όπως ακριβώς έκανε ο Beboulinos γιά κάποια άλλα θέματα.

Το αφήνω πίσω όμως αυτό, γιατί άλλο είναι το θέμα μου σήμερα. Οχι πολύ διαφορετικό, αλλά άλλο.

Πόσοι έχουμε καταλάβει τι συμβαίνει γύρω μας; Πόσοι έχουν συλλάβει λίγο από τις εξελίξεις στις χώρες που πιθανόν να μας απασχολούν; Εχουμε καταλάβει ποιές χώρες πραγματικά μας ενδιαφέρουν γιά τον οποιοδήποτε λόγο;

Υπάρχουν και άλλα ερωτήματα σίγουρα, όμως είναι θέμα του καθενός να τα θέσει και να βρεί τις απαντήσεις αν πραγματικά θέλει. Εγώ θα προσπαθήσω να σας δώσω πιθανά σενάρια και προοπτικές, καθώς είναι δεδομένο ότι και συζητήσεις υπάρχουν και διαπραγματεύσεις και εχεμύθεια και μυστικότητα (σωστή μέχρι ενός σημείου) αλλά και ανάγκη γιά ενημέρωση από την άλλη μεριά.



Ερώτημα 1ο: Εμείς είμαστε στην EDEN. H EDEN είναι κάπου εδώ;
Θεωρητικά είναι εδώ, άλλωστε το επίσημο όργανο ενημέρωσης της, έβγαλε και άρθρο πρόσφατα γιά να μας εξηγήσει τι γίνεται...ας πούμε...γιατί στην πραγματικότητα παρέλειψαν να γράψουν πως η Τουρκία δεν πολυ-αντιδρούσε στις επιθέσεις μας, οι σύμμαχοι μας δεν βοηθούσαν ο ένας τον άλλο και στην ουσία όποιες χώρες είχαν εμπλακεί σε μάχες, πάλευαν και επιτύγχαναν νίκες μόνες τους. Ας δεχτούμε όμως ότι η EDEN και παρούσα είναι και ολοζώντανη. Γιά πόσο ακόμη είναι άλλο θέμα.

Η συμμαχία αποτελείται από 13 βασικά μέλη. Γιά όσους δεν το γνωρίζουν, αυτά είναι:
Ιταλία, Αυστραλία, Ρουμανία, Σουηδία, Κροατία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Ισπανία, Καναδάς, Βοσνία, Ελλάδα, Νορβηγία, Κίνα.
Η πιό πρόσφατη αποχώρηση ήταν αυτή της Πολωνίας. Κατά καιρούς έχουν έρθει και έχουν φύγει και άλλες χώρες (Ελβετία, ΗΠΑ, Δανία κλπ).
Εχει μέλλον αυτή η συμμαχία; Προσωπική μου άποψη είναι πως όχι, καθώς θεωρώ αδύνατον να προσαρμοστούν όλες αυτές στις νέες συνθήκες και δεδομένα που έβαλαν οι admins, αλλά επίσης και γιατί με την διάλυση της Phoenix, τα πρώην μέλη της αναζητούν είτε να συνασπιστούν σε μιά νέα μεγάλη συμμαχία είτε να δημιουργήσουν μικρότερες τοπικές κάτι που θα παρασύρει και μέλη της EDEN σε αυτές.
Λίγο καιρό πριν είχα μιλήσει γιά μιά Βαλκανική Συμμαχία, την Balkan League και γιά την ανάγκη μιάς τέτοιας τοπικής συσπείρωσης δυνάμεων. Επειδή κάποιοι βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν την πρόταση μου αυτή κουτή και κοντόφθαλμη, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως όταν κάνεις εξωτερική πολιτική, δεν κάνεις χαρακτηρισμούς και πολύ δε περισότερο προς κάποιον που ξέρει τι λέει σε αντίθεση με εσένα που προφανώς δεν....



Είναι λοιπόν η EDEN το καταφύγιο μας; Προς το παρόν είναι. Προς το μέλλον όμως;
Δείτε λίγο την γειτονιά μας. Βουλγαρία, Κροατία, Βοσνία, Ρουμανία, Μολδαβία σύμμαχοι. Σερβία, Τουρκία, FYROM, Μαυροβούνιο αντίπαλοι. Και θυμηθείτε αυτές τις χώρες και στα επόμενα μέρη της σειράς των άρθρων.

Τι παίζει σήμερα τριγύρω μας;
Πριν λίγες ημέρες σε ένα σχόλιο μου σε ένα ακόμη άρθρο μου, είπα πως οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν το "μποϋκοτάζ" ως πρόσχημα γιά κάτι άλλο. Δύο ημέρες μετά το άρθρο του Αμερικανού Προέδρου με επιβεβαίωσε, λέγοντας πως οι Τούρκοι δεν κάνουν μποϋκοτάζ, αλλά απέχουν από τις μάχες γιά να μπουν στην νέα συμμαχία, την ΡΑΝΑΜ.
Λάβετε υπ΄όψην σας και τα εξής:
- Οι Αμερικάνοι θέλουν να μπουν στην Ευρώπη κοντά στην Σερβία (το δήλωσαν ήδη).
- Οι Βούλγαροι αντιδρούν στο αίτημα των ΗΠΑ να τους δώσουν περιοχές τους γιά να χτυπήσουν τους Σέρβους.
- Η FYROM αποδικνείεται εύκολος στόχος και σιγά σιγά απομονώνεται από τέως συμμάχους της.
Ελλάδα και Τουρκία πιθανόν να βρεθούν σύμμαχοι στην ΡΑΝΑΜ. (Οι Τούρκοι είναι ήδη εκτός συμμαχικής ομπρέλλας και η Ελλάδα αν και EDEN ακόμη, μάλλον προς την ΡΑΝΑΜ πηγαίνει.)
- Το Ιράν πλέον δεν θέλει πάρε-δώσε με την Τουρκία.
Μπορείτε να δείτε τις προοπτικές που ανοίγονται με αυτά τα δεδομένα; Οχι ακόμη; Αντε, λίγη ακόμη βοήθεια:
- Η Ισπανία τα χαλάει με τους περισότερους συμμάχους της στην EDEN και είναι θέμα χρόνυ η παραμονή της ενώ κάνει ΜΡΡ με την Ουγγαρία (τέως αντίπαλος) όπως και η Πολωνία.
- Τρεις καινούργιες χώρες στα νότια μας, με αρκετούς πόρους που δεν έχουμε και εμείς και οι Τούρκοι, αλλά και οι Ισραηλινοί.
- Αίγυπτος, Σ.Αραβία και ΗΑΕ έχουν ακόμη αμνηστία από τους admins και δεν μπορεί κανείς να τους επιτεθεί για λίγο ακόμη καιρό (μου διαφεύγει πόσο ακριβώς).
- Η Ρωσσία τον τελευταίο καιρό κάνει την πάπια γενικώς.
- Εδώ και καιρό υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ Σέρβων και Κροατών.

Λοιπόν; Υπάρχει σενάριο τώρα στο μυαλό σας; Μήπως κάποιες εικονίτσες θα βοηθούσαν λίγο περισότερο; Γιά πάμε:

Ετσι είναι τα πράγματα σήμερα, την ώρα που γράφω αυτό το άρθρο:

Πατήστε επάνω στην εικόνα γιά μεγαλύτερο μέγεθος

Η εκδηλωμένη πρόθεση των ΗΠΑ:

Πατήστε επάνω στην εικόνα γιά μεγαλύτερο μέγεθος

Τι θα γινόταν όμως εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να γίνει υπερδύναμη; Γιά να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται να έρθουν τα πάνω κάτω; Σχεδόν, αλλά όχι ακριβώς, όχι τόσο τραγικά.

Επειδή όμως προμηνύεται μεγάλο άρθρο, σας αφήνω με αυτές τις σκέψεις μέχρι το απόγευμα, οπότε και θα ακολουθήσει το 2ο και άκρως ενδιαφέρον μέρος αυτής της σειράς.

Ευχαριστώ
Makedonissa


EDIT: Το άρθρο γράφτηκε αργά χτες το βράδυ, πριν την κατάληψη της Eastern Anatolia, για αυτό και οι χάρτες έχουν ακόμη την παλιά σύνθεση της Τουρκίας, η οποία μπορεί και να μην υπάρχει μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η σειρά άρθρων.