Η Συνθήκη Αλλιώς...

Day 1,182, 04:36 Published in Greece Greece by Makedonissa

Καλημέρα σε όλους.

Οπως και εσείς έτσι και εγώ ενημερωθήκαμε σήμερα γιά την συμφωνία ειρήνης (αγγλικό κείμενο) που έγινε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και γιά τους όρους της (ελληνικό κείμενο).

Επειδή εμένα μου αρέσει να λέγονται τα πράγματα όπως είναι, θα ήθελα κατ'αρχάς να δηλώσω πως σε μιά πρώτη γενική ανάγνωση, η συνθήκη αυτή δείχνει να είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ της ελληνικής πλευράς. Θα ήθελα όμως να προχωρήσω και σε λίγο πιό ειδική ανάγνωση.
Είναι δεδομένο πως το αγγλικό κείμενο πρέπει να είναι ο οδηγός μας σε αυτή την ανάγνωση καθώς είναι αυτό το κείμενο το οποίο υπογράφουν οι 4 πλευρές και όχι το μεταφρασμένο ελληνικό. Παρατήρηση πρώτη λοιπόν είναι πως το αγγλικό (αρχικό) κείμενο είναι απόλυτα κακογραμμένο και (συνεπώς?) ασαφές.
Παρατήρηση δεύτερη είναι ότι το κείμενο το υπογράφουν όχι 2 αλλά 4 μέρη. Η Ελλάδα, η Τουρκία, η ΡΑΝΑΜ και η EDEN καθώς Ελλάδα και Τουρκία ανήκουν σε αυτές τις 2 συμμαχίες και πιθανόν να χρειαζόταν εγγυήσεις γιά την τήρηση της. Και εδώ υπάρχει ένας μικρός προβληματισμός, καθώς με αυτή τη συμφωνία δημιουργείται προηγούμενο συμφωνιών μεταξύ των 2 συμμαχιών πλέον και όχι μόνο μεταξύ των 2 χωρών.



Ας πάρουμε λοιπόν το κείμενο άρθρο προς άρθρο και να δούμε τι λέει.

Εισαγωγή.
"...have brokered a final and permanent peace agreement."
"permanent" σημαίνει μόνιμη. Ας το κρατήσουμε υπ'όψην μας γιά παρακάτω.

Αρθρο 1.
Δεν τίθεται κάτι προς συζήτηση.

Αρθρο 2.
"eGreece will Keep Black Sea Coast of Turkey and Southeastern Anatolia untill they can be replaced (maximum period of 2 months Starting day 1182, end of term 1241)

eGreece will keep the regions of BLACK SEA COAST and SOUTHEASTERN ANATOLIA until they can be replaced or until eTurkey pays 1500gold for each.

eGreece will keep the BLACK SEA COAST for 1 month from tommorow.
eGreece will keep the SOUTHEASTERN ANATOLIA for 2 months from tommorow.

If eGreece finds suitable replacements before day 1241 they will vacate the regions within a suitable timeframe as long as eTurkey makes the appropriate payment for each region.
"

Στην πρώτη παράγραφο λέει πως κρατάμε τις 2 περιοχές μέχρι να μπορέσουμε να τις αντικαταστήσουμε (προφανώς με ίδιες πρώτες ύλες και προφανώς από άλλη χώρα) αλλά σε κάθε περίπτωση όχι πάνω από 2 μήνες.
Στη δεύτερη παράγραφο λέει πως κρατάμε τις 2 περιοχές μέχρι να τις αντικαταστήσουμε ή μέχρι να πληρώσει η Τουρκία 1500 χρυσά γιά την κάθε μία. Ερώτημα: Δηλαδή δεν ισχύουν οι 2 μήνες της πρώτης παραγράφου;
Στην τρίτη παράγραφο λέει ότι την μεν Black Sea την κρατάμε γιά 1 μήνα, την δε SE Anatolia γιά 2 μήνες. Δηλαδή, και πάλι δεν ισχύει αυτό που λέει η πρώτη παράγραφος, τουλάχιστον για την Black Sea?
Και στην τέταρτη παράγραφο έρχεται άλλη μιά ανατροπή, καθώς διαβάζουμε ότι ακόμα και εάν η Ελλάδα βρεί άλλες περιοχές και αποδεσμεύσει τις 2 τουρκικές, ακόμη και τότε η Τουρκία θα πληρώσει τα 1500 γιά την κάθε μία.

Γιά τους συντάκτες του κειμένου, προφανώς και δεν είναι ανατροπή, γιατί το πνεύμα της συμφωνίας από ότι φαίνεται είναι πολύ πιό απλό από ότι γράφτηκε στο κείμενο που διαβάζουμε. Με λίγα λόγια δηλαδή,
Η Τουρκία υποχρεούται μέσα σε διάστημα ενός μήνα να καταβάλει 1500 χρυσά γιά την Black Sea και μέσα σε διάστημα 2 μηνών 1500 χρυσά για την SE Anatolia, εάν θέλει να τις πάρει πίσω.
Και οι 4 παράγραφοι του πρώτου άρθρου θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε αυτές τις 2 γραμμές και μόνο. Η Ελλάδα κρατάει στην διακριτική της ευχέρια να ξεκινήσει τη διαδικασία επιστροφής, εάν βρεί κάπου αλλού περιοχές με ίδιες πρώτες ύλες, κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να μην συμπεριληφθεί καν στο κείμενο της συμφωνίας.



Αρθρο 3.
Εδώ αναλύεται ο τρόπος πληρωμής του παραπάνω άρθρου. Και πάλι δεν υπάρχει κάτι προς σχολιασμό.

Αρθρο 4.
Any hostile activites during the next two months will make this peace treaty NULL and VOID if eGreece chooses if eTurkey does not respond appropriately to secure the terms of this agreement.

If a RW is opened, eTurkey and eGreece must make the appropriate BATTLE ORDERS to secure the regions for eGreece and must send the appropriate soldiers to secure the region.


Με το άρθρο αυτό καθορίζεται ένας από τους λόγους που καταπίπτει η συνθήκη. Τι σημαίνει όμως "hostile activities"; Και από ποιόν; Δηλαδή, εάν κάποια 3η (5η στην ουσία) δύναμη, αποφασίσει να επιτεθεί σε αυτές τις περιοχές, τι θα γίνει; Γιά παράδειγμα, η Ρωσσία δεν δεσμεύεται από τη συνθήκη αυτή, δεν θα μπορούσε άλλωστε, και ως γνωστό μέχρι πριν λίγο καιρό Τουρκία και Ρωσσία συνυπήρχαν στην ίδια συμμαχία (Phoenix). Βέβαια υπάρχουν και οι φήμες που θέλουν τη Ρωσσία να κλίνει προς EDEN, αλλά από τις φήμες μέχρι την πραγματικότητα υπάρχει συνήθως χάος.
Επίσης με τον τρόπο που είναι διατυπωμένο το άρθρο αυτό, δεν διασφαλίζεται και η απόλυτη στήριξη της Τουρκίας στην συμφωνία. Τα ΒΟ και μόνο είναι μεν ένας τρόπος, αλλά δεν δείχνουν και την πλήρη συμμόρφωση των πολιτών σε αυτή τη συμφωνία. Αλλωστε ήδη πολλοί Τούρκοι έχουν εκφράσει την αντίθεση τους σε αυτή τη συμφωνία, οπότε σε καμμία περίπτωση δεν εξασφαλίζεται η πλήρης συμμετοχή των Τούρκων πολιτών στην αντιμετώπιση αυτών των "hostile activities".



Αρθρο 5.
"If eTurkey does not make and final payments on time, eGreece can keep the two regions until eTurkey pays all gold."

Και αν η Τουρκία πληρώσει γιά την πρώτη περιοχή και δεν πληρώσει γιά την δεύτερη; Η Ελλάδα έτσι μπορεί να κρατήσει μόνο την SE Anatolia και όχι και τις 2 περιοχές όπως αναφέρει το άρθρο. Δεν υποχρεώνεται η Τουρκία να "επιστρέψει" την Black Sea με αυτή τη διατύπωση, αλλά καταλαβαίνω ότι κάπως πρέπει να υπάρχει και μία "διπλωματική ευελιξία" σε κάποιες διατυπώσεις...

Αρθρο 6.
"PANAM AND EDEN has guaranteed these payments, terms and conditions and will pay up any payments not made by eTurkey. eTurkey will then have to settle with PANAM."

Δεν γνωρίζω αν αυτό το άρθρο αποτελεί δική μας πρόταση ή κίνηση της EDEN, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί καταρχάς διπλωματική νίκη της EDEN καθώς υποχρεώνει την ΡΑΝΑΜ να πληρώσει τα "σπασμένα" ανυπακοής της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και την πρώτη διασυμμαχική συμφωνία με την νεοσυσταθείσα συμμαχία ΡΑΝΑΜ και ίσως αποτελέσει και σημείο τριβής στο μέλλον γιά τα εσωτερικά της.

Αρθρο 7.
Σαφές και χωρίς λόγο γιά περισότερα σχόλια.



Μετά την μικρή αυτή ανάλυση των άρθρων, ας αναλογιστούμε λιγάκι τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω και τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στην Ελλάδα, την Τουρκία και τις συμμαχίες, αλλά και στις οικονομίες των 2 αυτών χωρών.
Δεδομένο ότι η Ελλάδα σε διάστημα 2 μηνών θα βάλει στα ταμεία της 3000 χρυσά γιά τις δύο περιοχές. Δεν υπάρχει όμως πουθενά αναφορά στο ποιός θα καλύπτει τα έξοδα των RW γιά την επιστροφή των υπόλοιπων εδαφών της Τουρκίας. Το πιθανότερο βέβαια, αφού δεν αναφέρεται τίποτε, είναι να καλύπτονται απο τους ίδιους τους Τούρκους, οπότε και το αφήνουμε και αυτό στην άκρη.
Ομως. Οταν ολοκληρωθεί η αποδέσμευση των τουρκικών εδαφών, η Ελλάδα θα πέσει γύρω στους 3500 κατοίκους από το σημερινό της αριθμό, νούμερο που θα αποτελεί και τον πληθυσμό της Τουρκίας. Αυτό σημαίνει κατακόρυφη πτώση της καταναλωτικής δύναμης των εταιριών, συνεπώς και πτώση των τιμών των προϊόντων των ελληνικών εταιριών. Πτώση μισθών είναι δεδομένη μετά από αυτό, αλλά από την άλλη μεριά θα υπάρξει λογικά και σταθεροποίηση του job market σε φυσιολογικά επίπεδα και όχι στις αναγκαστικές προσφορές χαμηλών μισθών. Αλλά αυτό που δεν είδα στη συμφωνία, είναι και η πρόνοια γιά την αποφυγή του "οικονομικού πολέμου" από πλευράς Τούρκων πολιτών που επιλέγουν να δουλέψουν με χαμηλή υγεία γιά να βλάψουν την ελληνική εταιρία που δουλεύουν και κατ'επέκταση την ελληνική οικονομία.
Δεν ξέρω εάν αυτό μπορούσε να εξασφαλιστεί με κάποιο τρόπο, απλώς αναφέρω ότι δεν υπάρχει κάποια τέτοια πρόβλεψη στη συμφωνία.



Υπάρχει όμως και άλλος ένας παράγοντας πληθυσμού που δεν τον έχουμε λάβει σοβαρά υπόψην μας. Ολοι αυτοί που δεν συμφωνούν με τη συνθήκη ειρήνης, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας. Απλοί πολίτες αλλά κυρίως οι "απόδημοι" Τούρκοι. Και πιό συγκεκριμένα οι γνωστοί μας "Inci". Γιατί όμως αναφέρομαι σε αυτούς; Γιατί όταν πρωτομπήκαν στο παιγνίδι, έδειξαν ότι αποτελούν οργανωμένη ομάδα που υπακούει σε εντολές και τις ακολουθεί πιστά. Οταν διαφώνησαν με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, αποχώρησαν ομαδικά από τη χώρα και μετανάστευσαν κυρίως στις ΗΠΑ. Και εκεί επιδόθηκαν με προσήλωση στην ενδυνάμωση των μικρών και μεσαίων τους παικτών και δημιούργησαν μιά δυνατή και με δυνατότητες σοβαρή πολιτική, εργατική και στρατιωτική ομάδα.
Τώρα λοιπόν, μετά από αυτή τη συμφωνία, αυτή η ομάδα είναι η βασικότερη αντίθετη φωνή στη συνθήκη και μέσα από σχόλια και ανακοινώσεις τους, διαλαλούν την επιστροφή τους στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει σημαντικές αλλαγές στον πολιτικό και στρατιωτικό χάρτη της χώρας, αλλά και αμφισβήτηση της υπάρχουσας συνθήκης. Μην εκπλαγείτε εάν στις επόμενες εκλογές, κοματικές, βουλευτικές και Προεδρικές, δείτε την ομάδα αυτή να σαρώνει τα πάντα.



Δεν κατακρίνω σε καμμία περίπτωση τη συμφωνία αυτή. Αντίθετα θεωρώ ότι πιθανόν να είναι η καλύτερη συνθήκη που θα μπορούσε ποτέ να υπογραφεί χωρίς να έχουμε στην ουσία καμμία απώλεια, "ρίχνοντας" τους Τούρκους και προκαλώντας και τα αντίστοιχα σχόλια περι "ταπείνωσης" από φίλους και εχθρούς.
Θα πρέπει όμως να γίνει και συστηματική και οργανωμένη διαχείρηση της κατάστασης αυτής και συνεχής παρακολούθηση της, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι ορατοί και μη. Σε κάθε περίπτωση δεν γινόμαστε φιλαράκια με τους γείτονες, ούτε και δυνατοί και οργανωμένοι συμμαχητές. Διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο και πιό προσοδοφόρο τρόπο την κατάκτηση της Τουρκίας και σε αυτό και μόνο θα πρέπει να μείνουμε.

Ευχαριστώ
Makedonissa