Ocoş tare...

Day 1,219, 05:24 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Alcide

Hm, mă tot gîndeam ce gheşeft îi să te bagi într-un concurs fără premii?! Abia după ce-am stat strîmb şi-am judecat drept mi-am dat seama ce vrea " zgîrcomanu'" cela : să realizez că premiu' ăl mare l-am primit acu' mulţi, mulţi ani, cînd am scos primul orăcăit în ceea ce se va numi locul meu de baştină, România. Fain premiu! Şi asemeni copchiilor ce se laudă cu fiecare liniuţă de pe tocul uşii cînd erau măsuraţi, aşa şi eu, musai să mă laud cu premiul ce l-am căpătat la naştere:



ROMÂNIA, o ţară frumoasă şi bogată. Bogăşie formată, în primul rînd, din nenumăratele locuri care , dacă le şi VEZI nu numa' te Uiţi la ele, ţi se lipesc de suflet pentru totdeauna. Acum vreo trei ani, parcă, se lansase o campanie ce promova " frumuseţile patriei", în urma căreia Parcul Naţional Retezat a intrat în competiţia celor "7 minuni ale Lumii". Pe o lista (mult prea scurtă), mai apăreau:

Cheile Olteţului şi Peştera Polovragi
Cheile Turzii Codrii Seculari de la Slătioara
Creasta munţilor Piatra Craiului
Delta Dunării
Dunărea la Cazane
Lacurile glaciare din Munţii Retezat
Masivul Ceahlău
Muntii Rodnei
Parcul Naţional Cheile Bicazului - Hăşmaş
Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa
Peşterea Scărişoara
Sfinxul şi Babele
Vulcanii Noroioşi
Cascada Urlătoarea
Cetăţile Ponorului - Padiş
Defileul Jiului
Defileul Oltului
Munţii Căliman

etc...


Hehe, doar privind lista şi parcă te-apucă dorul de drumeţie! Da' hai să vedem puţintel despre ce-i vorbirea-n listă, şi nu numai; o luăm cătinel, că nu ne grăbeşte nime' 😃

Retezat:80 de ochi albaştri,izvorul multor legende şi poveşti fascinante despre flăcăi viteji, domniţe suave, zmei înaripaţi şi dinozauri pitici.


...



Peste 80 de lacuri aşezate pe granit şi formate din foşti gheţari, toate cu o adîncime de pînă la 29 de metri. Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar, Zănoaga este cel mai adînc din România. Binecunoscut şi pentru diversitatea sa florală; dintre cele 1.200 de specii de plante existente în această rezervaţie, 90 nu mai pot fi văzute în alt loc din lume.

Sfinxul şi Babele: Sculpturi făcute de vînt şi ploaie


...

Situat la 2.216 m pe Platoul din Munţii Bucegi, Sfinxul atrage prin forma umană pe care natura a sculptat-o de-a lungul timpului. Însă, natura nemulţumindu-se doar cu atît, parcă a suflat peste el şi un strop de personalitate. Bine poziţionat, cu o privire aspră, el dă impresia că supraveghează acele plaiuri.





Ciudate şi interesante, Babele atrag turiştii datorită formei lor unice. Pe acest platou, natura a modelat aproape toate stîncile din împrejurimi, însă mai are de lucru pînă să le dea forma finală.
...





Delta Dunării: Deşertul lîngă apă
...


Un ţinut exotic cu peste 1.200 de specii de copaci şi plante, cu cea mai bogată faună ornitologică şi ihtiologică, Delta Dunării este cea mai mare rezervaţie de ţinuturi umede din Europa, acoperind o suprafaţă de peste 2.500 km2.



Gura Portiţei: Galapagos de România

...

Atestată documentar încă din 1710, Gura Portiţei este, probabil, ultima plajă virgină de pe litoralul românesc, însă nu se aseamănă cu nici o altă plajă, mai ales că în partea ei stîngă se găseşte apa dulce a Deltei Dunării. În luna iunie cîrduri întregi de broaşte ţestoase depun ouăle, nederanjate de atenţia turiştilor.



Vulcanii noroioşi: Lava neagră

...


Rezervaţie naturală de tip geologic intinsă pe 30 de hectare, vulcanii noroioşi sunt localizaţi în Subcarpaţii de Curbură. Formaţiunile au apărut datorită erupţiilor de gaze din pămînt care antrenează spre suprafaţă namol şi apă.

Cînd este înnorat, platoul arid cu mii de crăpături şi torenţi adînci separaţi de creste seamănă cu un peisaj lunar. Sau, dacă apare soarele, locul pare desprins din plin deşert african, pentru că noroiul uscat virează imediat din gri în galben deschis.

Mai departe de zona cu cratere, acest tărîm aparent ostil vegetaţiei este înconjurat de o explozie verde de natură sălbatică. Păduricea de liliac aflată în interiorul rezervaţiei Vulcanii Noroioşi este la fel de frumoasă şi de interesantă precum vulcanii înşişi.

Cetăţile Ponorului: Apa de 10.000 de ani



În Munţii Apuseni se află cel mai impresionant fenomen carstic din Europa de Sud-Est. Un munte de piatră de 76 de metri are la bază o apă pură, glaciară care şi-a găsit refugiu aici acum 10.000 de ani.

Peştera Cetăţile Ponorului are o galerie principală de 2 km lungime, activă, în care curge un rîu subteran, formînd cascade, repezişuri şi vîltori.

Mărginimea Sibiului: Romantism cu iz de fîn


Revista Forbes o consideră cea mai romantică zonă de ecoturism din lume. La 400 de metri peste nivelul mării căpiţele de fîn sînt peste tot. Locuri de vis unde tradiţiile sînt puse la mare cinste de către locuitori. Nunta tradiţională de la Sibiel, peisajele Mărginimii, ospitalitatea oamenilor au adus Marginimii Sibiului un "Măr de Aur", echivalent al premiului "Oscar" în domeniul turismului.



Ar fi multe de povestit, da ajunge pentru azi! Specialiştii spun despre " minunile " naturale ale României că-s "fenomene naturale perfect explicabile". Probabil aşa şi este. Nu poci spune că se umfla inima-n cheptu'-mi precum pita de pe vatră de mîndru ce-s, da' sigur îmi vibrează de bucurie că toate astea-s într-o singură ţară: ROMÂNIA! Şi, de n-o fi cu bănat , m-oi apuca, încet încet, să vă mai povestesc despre minunile mai puţin văzute de pe frumosul picior de plai.
Şi poate-nvăţăm să respectăm tot ceea ce natura, cu nemărginita ei generozitate, ne-a blagoslovit!



'Ai să ne-auzim ocoşi tare!