e-Kosovo and e-Greeks

Day 1,417, 06:56 Published in Greece Greece by Faethongr
For the international readers, if any: In this article I expose my opinion concerning the e-Kosovo issue to my fellow citizens. From my point of view, e-Greeks should not opt for an independent e-Kosovo, since this state is not recognised by the Greek and other governments. Although I respect the Kosovo’s Albanians who also have right to enjoy freedom at their own homes, it is however at least infelicitous to introduce an e-republic the international status of which is still far from being settled. In addition, I do believe that in the last years the Serbian community of Kosovo is being persecuted and orthodox monuments are systematically being destroyed in an effort to eradicate the orthodox memory in this region. On these grounds, despite the in-game differences and conflicts between Serbia and Greece, I think it is inappropriate for a Greek to support such a proposal.

Οι admins όρισαν ότι σε 5 μέρες θα μπορέσουμε να «συναποφασίσουμε» για την τύχη της περιοχής του e-Κοσόβου, για το αν δηλ. η περιοχή θα ενταχθεί στο παιχνίδι ως αυτόνομη σερβική επαρχία ή ως αυτόνομο κράτος. Η συζήτηση στο σχετικό forum, αν και προσωπικά προσπαθώ να μην σπαταλάω τον χρόνο μου διαβάζοντας στερεότυπες απόψεις. Είναι βέβαια αναμενόμενο ότι η παρουσία ενός ανεξάρτητου e-Kosovo θα βρει πολλούς υποστηριχτές από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας που αποτέλεσαν εχθρούς της Σερβίας αλλά και από τις μουσουλμανικές χώρες.



Στην χώρα μας έχουν ακουστεί διάφορες απόψεις οι οποίες έχουν διαμορφωθεί είτε με βάση ιστορικοπολιτικά κριτήρια είτε με βάση το παιχνίδι. Εν συντομία θέλω να παραθέσω τους λόγους για τους οποίους πιστεύω ότι ΔΕΝ θα έπρέπε οι Έλληνες παίκτες να υποστηρίξουν ένα ανεξάρτητο Κόσοβο.



Το Κόσοβο αποτελεί μια ιστορική περιοχή για τον σερβικό λαό. Αποτελούσε κοιτίδα της σερβικής ορθοδοξίας, ενώ εκεί πραγματοποιήθηκε η μεγάλη μάχη μεταξύ Σέρβων και Τούρκων το 1389 η οποία αποδεκάτισε και τα δύο στρατεύματα και πέρασε στην ιστορική συνείδηση του σερβικού λαού ως μια μεγάλη στρατιωτική και πολιτιστική σύγκρουση. Το 1455 η περιοχή πέρασε εν τέλει στους Οθωμανούς και το γεγονός αυτό συντέλεσε, κατά τους Σέρβους, στην σταδιακή πληθυσμιακή συρρίκνωση του πληθυσμού η οποία εντάθηκε και την περίοδο της ναζιστικής κατοχής (μην ξεχνάμε ότι Κροάτες και Αλβανοί συνεργάστηκαν με τα ναζιστικά στρατεύματα). Επομένως είναι σαφές ότι το Κόσοβο αποτελεί έναν τόπο ιδιαίτερης σημασίας για το σερβικό έθνος.

Είναι σαφές ότι η δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πληθυσμιακή κατανομή του Κοσόβου όπου η πλειοψηφία αποτελείται από Αλβανόφωνους, ούτε τα εγλήματα οτυ σερβικού στρατού. Εντούτοις δεν μπορούμε να διαγράψουμε την ιστορία και τους τρόπους με τους οποίους ενισχύθηκε η αλβανική παρουσία στην περιοχή.

Έχω ακούσει δύο επιχειρήματα υπέρ του η-Κοσόβου:

α. Το “ρεαλιστικό” επιχείρημα: «Οι αλβανοί αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού». Πράγματι, αλλά όπως είπα αυτή η πλειοψηφία αποκτήθηκε με την εξάλειψη του σερβικού στοιχείου σε μεγάλο βαθμό. Επίσης υπάρχουν πολλές περιοχές με μειονότητες ή τοπικές πλειονότητες. Το ότι η Δύση υπήρξε τόσο υπερευαίσθητη στο θέμα αυτό πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις. Εκτός αυτού οι Σέρβοι πλέον διώκονται στο Κόσοβο.

http://www.kosovo.net/pogrom_march/bishop_prizren/16.JPG

β. Το επιχείρημα “αυτοί έλεγαν add e-Macedonia”: οκ, λυπηρό, αλλά μπλέκουμε διαφορετικά θέματα μεταξύ τους. Πρώτον το θέμα του η-Κοσόβου δεν είναι θέμα ονομασίας ή ιστορίας, είναι θέμα επιμέρους απόσχισης με την συνδρομή ξένων δυνάμεων. το Κόσοβο αναλογεί στην περίπτωση της Βορείας Κύπρου: νομίζετε ότι ο μέσος Βρετανός μπορεί να καταλάβει το τι ακριβώς ζητάνε οι Έλληνες αφού δεν κατοικούν στον Βορρά; Δεύτερον το ότι μερικοί Σέρβοι υποστηρίζουν τα Σκόπια δεν συνεπάγεται ότι το κάνουν όλοι. Άλλωστε στην Σερβία κατοικούν πολλοί Σλαβομακεδόνες. Τρίτον, και βασικόν, οι Σέρβοι και όλοι οι άλλοι Γιουγκοσλάβοι, έχουν ακούσει μόνο το όνομα «Μακεδονία» για αυτήν την περιοχή. Μπορεί να ξέρουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους Αρχαίους Μακεδόνες αλλά δεν γνωρίζουν καποιο άλλο όνομα εδώ και δεκαετίες, όνομα που προϋπήρχε από τις αρχές του αιώνα και που ο Κροάτης Τίτο προσπάθησε να εδραιώσει. Το πρόβλημα άλλωστε δεν είναι τόσο το όνομα όσο η παραχάραξη της αρχαίας ιστορίας.



Έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι είμαι Σερβόφιλος, ότι έχω ταξιδέψει πολλές φορές στην χώρα αυτή και ότι θα ήθελα να δω τις ηλεκτρονικές μας χώρες να συνεργάζονται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πλέον δεν βλέπω την Σερβία ως έναν η-αντίπαλο. Το θέμα όμως του η-Κοσόβου ξεπερνάει το παιχνίδι και άπτεται της πραγματικότητας. Θεωρώ ανήθικο να στηρίξουμε μια τέτοια απόφαση με όρους γηπεδικούς. Ελπίζω οι συμπολίτες μου να πράξουν το σωστό, ενεργώντας όχι γηπεδικά και στενοκέφαλα αλλά με γνώμονα το πραγματικά εθνικό και ηθικό καλό.