Zborul păsărilor - Traian Vuia

Day 3,885, 12:33 Published in Romania Republic of Moldova by visator

Bună seara, dragi eRepublikani.




Omul este stăpîn peste tot ce mișcă de pe această planetă.
A fost și este un veșnic observator.
A studiat toate animalele și păsările.
De la păsări a învățat zborul spre alte orizonturi și la stele.
Traian Vuia, pionierul aviației mondiale, se năștea într-o familie de țărani din satul Surducul Mic , Banat, azi această localitate îi poartă numele, în 30 august 1872.
Scrisul și cititul le-a învățat la școala din Bujor, studiile secundare le-a efectuat la Lugoj, a plecat la Budapesta unde a urmat Școala Politehnică și Facultatea de Drept.
Din cauza problemelor financiare nu a absolvit Școala Politehnică.
Dar marele vis era să zboare, a ajuns la Paris. Cu ajutorul familiei, care a contribuit cu sume importante de bani, a construit aparatul de zbor “ aeroplanul- automobil”, o mașină de zbor.
A înaintat Academiei de Științe din Paris un memoriu, 16 februarie 1903, despre acest aparat, dorind să-l construiască în capitala Franței.
La sfârşitul anului 1905 avionul era gata şi a fost testat pentru prima oară. În timpul acestui test avionul a rulat pe sol o distanţă destul de lungă. Acest prim test a fost urmat de altele, la care au asistat cunoscuţi specialişti, ca şi G. Besançon, Victor Tatin şi alţii.
La 5 februarie 1906, Vuia a mai făcut un test cu avionul său, dar nu s-au obţinut rezultate datorită vremii nefavorabile. La 6 martie, o nouă tentativă de ridicare de la sol a avionului, dar acesta nu s-a putut desprinde de la sol.
Ziua de 18 martie 1906 va înregistra primul succes aviatic al lui Traian Vuia, precum şi primul zbor din istoria omenirii cu un aparat mai greu decît aerul, care s-a ridicat de la sol prin mijloace proprii
Traian Vuia a fost membru al Academiei Române, ales membru de onoare la 27 mai 1946.
Este înmormîntat la Cimitirul Bellu din București, a murit la 2 mai 1950 la București.

Nici un vis nu e prea mare sau de neîmplinit dacă ai noroc și familie și nu constă în statul de cetățean român să ai dreptul să fii român, nici de averea pe care o deții.
Acest sentiment că aparții unei familii, ori îl ai ori nu îl ai.