Enarkismi Osa II: Moraali - Paha/Väärä

Day 666, 10:16 Published in Finland Finland by Erius


Tervehdys, eSuomi!

On jälleen aika osaltani tarttua sulkakynääni ja kirjoittaa pohdintojani täyttämään Suomen mediaa. Tämä artikkeli on osa artikkelisarjaani, jossa pohdin eElämän mysteereitä oman eMaailmankuvani, enarkismin, kautta. Aiemmassa artikkelissani pohdin tunteiden vaikutusta eElämään ja tässä artikkelissa ja seuraavassa nostan ja kauan mieltäni kaivertaneen – eMoraalin.

Moraali on hyvin vaikeasti määriteltävissä oleva asia. En ole myöskään ainoa, joka on suonut pohdinnoissaan oman luvun sille – mm. eEdesmennyt Okkius Pyromanius on kirjoitellut seuraavassa artikkelissa moraalista ja etiikasta:

http://www.erepublik.com/en/article/pohdinta-etiikka-ja-moraali-872616/1/20

Jotta en toistaisi kansallissankarimme toteamuksia aion siirtyä hiukan syvällisempään ajatteluun eMoraalista ja lähteä siitä lähtökohdasta, että Uudessa Maailmassa on olemassa eMoraali ja eSynti. Helpottaakseni omaa työtäni en määrittele tässä artikkelissa moraalia vaan lähden puntaroimaan asioita luottaen Okkiuksen luomaan/muilta tiedustelemiin ja yhteen nitomiin selvityksiin moraalista. Suosittelen siis ensin lukemaan aiemmin mainitsemani artikkelin ennen tähän siirtymistä, mikäli kaipaatte tarkempaa määritelmää moraalille.


Katsotaan mitä uutta saamme selville oikeasta ja väärästä

Oikea ja väärä? Hyvä ja paha?

Moraalin voidaan sanoa olevan ihmisen käsitys oikeasta ja väärästä – hyvästä ja pahasta. Kuten jo monesti on tullut todettua on moraali hyvin vaikea määrittää. Tästä johtuen siis kukaan ei voi täysin puhtain sydämin ja selkein ajatuksin tuomita toisen tulkintaa moraalista oikeaksi tai vääräksi. Jos kuitenkin tuomitsee toisen, niin onko se väärin? Antavatko erilaiset käsitykset moraalista ymmärtää tämän eritavoin?

Oikean ja väärän ollessa tavattoman laaja aihe aion keskittyä tässä artikkelissa nimenomaisesti väärään. Uudessa maailmassa on tänään 666 päivä ja sen kunniaksi omistankin pääosan tästä artikkelista Seitsemälle eKuoleman eSynnille. Nämä synnit eivät ole virallisia ja ne ottavat juonensa kristinuskon Seitsemästä kuoleman synnistä, joiden merkityksen kuitenkin muutan Erepublikiin sopivaksi.


Ylpeys (turhamaisuus)

Tämä eSynti voidaan luokitella kaikkien syntien äidiksi – eSynniksi, joka vaikuttaa muihin synteihin väkisinkin. Ylpeyteen voidaan liittää itserakkaus ja itsekeskeisyys. Millä tavoin tämä eSynti voidaan havaita eElämässä ja kuinka se voidaan nähdä moraalisesti vääränä asiana?

Ylpeys ei itsessään ole paha asia, mutta kuten eräs vanha sanonta kuuluu ”liika on liikaa” ja niin on tämänkin kohdalla. Itserakkaus ja itsekeskeisyys ovat itsensä rakastamista muita enemmän ja itsensä asettamista kaiken muun edelle. eElämässä tämä näkyy pelaajien haluna saavuttaa tavoitteensa (jotka pyrkivät vain oman edun saamiseen) piittaamatta muista. Tälläisestä esimerkki alueeksi voitaisiin ottaa presidenttiys. Uudessa maailmassa on valtioita, jotka ovat vaikeammin puolustettavissa mikäli joku päättää saavuttaa ultimaattisen vallan siellä. Henkilö X voi haluta päästä valtaan tuossa valtiossa piittaamatta valtion alkuperäisistä asukkaista ja kansasta. Hän voi aluksi esittää ystävää ja sittemmin rynniä tukijoidensa kanssa presidentin pallille ja tehdä aivan kuten itse mielii.

Tämä on ääri esimerkki tästä eSynnistä. Meistä jokainen voi törmätä tähän eSyntiin oman eElämämme aikana – lievemmissä tai vahvemmissa muodoissa. Äskeisen esimerkin suhteen monelle herää varmaan kysymys, että enkö minä itse ole syyllistynyt moiseen? Enkö ole muuttanut aiemmin Singaporeen ja yrittänyt saavuttaa poliittista valtaa siellä – kenties presidentuuria? Vastauksena tähän joudun sanomaan, etten ole tätä pyrkinyt tekemään. Pyrin pääsemään valtaan, en vain omien etujeni tähden, vaan myös singaporelaisten. Lähdin luomaan poliittista uraani Singaporessa aivan kuten aikoinaan Suomessa – toki minulla oli kuitenkin paremmat valtuudet siihen. Tarkoitus ei ollut missään vaiheessa tehdä jotain jota singaporelaiset eivät olisi halunneet. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettenkö olisi syyllistynyt tähän syntiin joskus aiemmin – lievemmissä muodoissa. Joudun kuitenkin toteamaan, että joudun tämän synnin tekemään vielä myöhemmässä eElämässäni – kaikkein puhtain edes Tewion profeetta ei ole.


Kateus

Lievempi synti, joka kuitenkin voi kasvaa täyteen voimaansa ja johtaa ties mihin. Kateudeksi voidaan laskea mm. mustasukkaisuus ja oikeassa elämässä tämä on saanut paljon vahinkoa aikaan – aivan kuten Uudessa maailmassakin.

eElämässä kateus voidaan löytää vallanhimona. Pelaaja X voi kadehtia pelaajaa Y, joka on kansan suosiossa ja täten päässyt demokraattisen vallankäytön ytimeen. Hän voi myös kateuttaan yrittää syrjäyttää tämän tai yrittää saattaa huonoon valoon, jotta voisi avata itselleen tien valtaan, jota niin kovasti haluaa.

Kateutta on havaittavissa jokaisessa pelaajassa – aivan kuten Ylpeys se ei lievänä ole järin suuri synti, mutta jos sen päästää valloilleen aiheuttaa se paljon pahaa niin itselleen kuin muille. Jokainen meistä on joskus kadehtinut toista ja tulee vielä kahdetimaan.


Ahneus

Kaikki esSynnit ovat kytköksissä toisiinsa. Ahneus voidaan yhdistää kateuteen ja molemmat näistä ylpeyteen. Ahneutta on materian haaliminen itselleen – yleensä enemmän kuin tarvitsee ja keinoja kaihtamatta. Tästä on lievempiä muotoja olemassa, mutta ahneuden lähes jokainen pelaaja mieltää vääräksi.

Pelaaja X voi haalia ympärilleen omaisuutta keinoja kaihtamatta – esim. varastamalla jonkin valtion kassan jos jotenkin pääsee siihen käsiksi. Myös monien pelaajien tavaroiden varastaminen sopimuksien vastaisesti on ahneutta. Parhainpana esimerkkinä ahneudesta voidaan antaa nyt paljon esillä olleet hakkerit, jotka hakkeroivat tiensä toisten tileille ja varastavat tavaran sieltä. Näissä tapauksissa ahneus on pahimmillaan.


Saamattomuus

Tässä tapauksessa saamattomuudella en tarkoita sitä, ettei vain kykene saamaan mitään aikaan vaan haen sanan laajempaa merkitystä. Saamattomuudeksi lasketaan mm. laiskuus ja tyhjäntoimittaminen.

eElämässä laiskuus ja saamattomuus ei voi ilmentyä konkreettisesti töiden tekemättä jättämisenä – sen havaitsemiseksi joudutaan tarkastelemaan hiukan tarkemmin yhteiskuntaa. Saamattomuudeksi ja laiskuudeksi voidaan kutsua esimerkkinä sellaisia kansanedustajia, jotka eivät hoida velvollisuuksiaan vaan istuvan kongressinsalin autuaassa hiljaisuudessa avaamatta suutaan tai tekemättä mitään sen kansan eteen, joka hänet on nimittänyt virkaansa. Tälläistä kansanedustajaa katsotaan yleensä altakulmien. Vastaavia tapauksia voi ilmetä mm. valtioiden hallituksissa tai peräti presidentteinä.


Ylensyönti (itsensä hemmottelu piloille)

eElämässä ei ole suuria mahdollisuuksia ylensyöntiin (johtuen pelimekaniikasta). Todettavaa on kuitenkin, että itsensä voi hemmotella piloille eri tavoilla, vaikka nämä tavat eivät heti kävisikään mielessä. Hetken pohdiskeltuani löysin niitä.

Pelaaja X on päässyt presidentiksi ja on täten arvostetussa asemassa. Hän ei kuitenkaan panosta juurikaan virkansa tuomiin velvollisuuksiin – hänen ei voida sanoa johtavan valtiota. Pelaaja X:n hallitus hoitaa kaiken työn ja pelaaja X nauttii viran tuomista eduista – mm. arvostuksesta, mitalin mukana tulevista 5g😒ta sekä mahdollisuudesta leikkiä presidentin oikeuksilla. Tälläiseen tapaukseen kuitenkin on onneksi impeach mahdollisuus, joten tälläiset tapaukset voidaan päättää siihen 24h sisällä.


Viha

Viha on varsin normaali tunne/mielentila ihmisellä – jopa Uudessa maailmassa. Onkin hyvin hyvin epäselvää voidaanko tämä määritellä yhdeksi Seitsemästä eKuoleman eSynnistä, sillä sen alkuperä syntinä on kristinuskosta, joka taas on ottanut tämän asenteen Jeesuksen opetuksista. Monissa eri kulttuureissa ei kuitenkaan aivan tälläistä ajattelua ole, mutta pitkän mietinnän jälkeen päätin ottaa sen silti mukaan listalleni Seitsemästä eKuoleman eSynnistä.

Viha voidaan ymmärtää sekä oikeutettuna että vääränä. Mikä on sitten oikeutettua vihaa ja mikä väärää? Pelaaja X on tullut haukutuksi, solvatuksi ja muutenkin lyödyksi pelaajan Y taholta. Pelaaja X ei kykene löytämään mitään positiivista pelaajasta Y ja näkee tämän vastustajanaan – on täysin selvää että pelaajan X sisällä alkaa kyteä viha pelaajaa Y kohtaan. Tälläinen viha voi olla ”oikeutettua”, sillä sille on syy joka ei ole suoranaisesti itsestään kiinni.

Viha, joka kuitenkin ei pohjaudu suoranaisesti itseään kohtaa tulleesta vääryydestä on väärää. Pelaaja X on kateellinen (yhteys aiempiin eSynteihin) pelaajalle Y ja alkaa pikkuhiljaa katkeroitua yhä enemmän. Pian hänen voidaan sanoa vihaavan pelaajaa Y jostain syystä, joka ei johdu Y😒tä itsestään vaan X:n joko heikkoudesta/huonoudesta tai muusta kyvystä/omaisuudesta joka jää varjoon Y:n rinnalla. Tälläinen viha ei ole suoranaisesti johtuva toisesta henkilöstä vaan vihaa tuntevasta itsestään eikä sitä siksi voida pitää ”oikeutettuna”.

Vihasta voidaan olla montaa mieltä, mutta se antaako vihalle vallan vai ei on loppujen lopuksi se, joka määrittelee sen oikeaksi ja vääräksi.


Himo

Himo ymmärretään monesti seksuaalisena mielihyvänä ja haluna. Kaikkein sairaimpia persoonia lukuunottamatta Uudessa maailmassa ei tätä eSyntiä juuri voi tavata konkreettisesti, mutta himo voidaan ymmärtää myös ahnauteen verrastettavana haluna.

Pelaaja X himoitsee eli haluaa ylitse muiden ja pakon omaisella tarpeella jotain asiaa – esim. presidenttiyttä, kongressijäsenyyttä tai kultaa. Tälläinen himo on tavallisempaa Uudessa maailmassa – jopa usein havaittavaa. Omat himonsa voi toki pitää kurissa, mutta jos jotain todella himoitsee ei juuri voi asialle mitään – omakohtaisena kokemuksena sanottuna. Tätä syntiä voi tehdä vain oman mielihyvän saamiseksi tai sitten ”tiedostamattaan” vain omien vaistojensa kuljettamana. Kuten jokaisten eSyntien suhteen tässäkin joutuu määrittelemään tarkoin, mikä on todellista eSyntiä ja mikä tahatonta. Lopun edessä me kuitenkin olemme tasavertaisia, joten pelaajien teot painavat enemmän kuin se, minkä eSynnin alle mikin teko voidaan laittaa.

Tämän luettelon eSynnit ovat sellaisia, jotka valtaosa pelaajistosta voisi mieltää synneiksi ja siksi niitä käytinkin (viittaan luomiini merkityksiin en itse syntien nimiin). Moraali on laaja aihealue ja siksi päätin tämän kertaisen artikkelin aiheeksi valita vain yhden osan pohdiskeluistani ja se oli paha/väärä ja synnit. Tässä artikkelissa siis määrittelin jollain tasolla väärät teot. Noiden eSyntien lisäksi Uudessa maailmassa on kuitenkin paljon paljon enemmänkin vääryyksiä, jotka eivät välttämättä sovi minkään näiden eSyntien alle. Toivottavasti tämä kuitenkin antaa jotain suuntaa teille, rakkaat pohdiskelija toverini.

Tälläistä tällä kertaa. Artikkeli venyi hiukan, mutta toivon teidän jaksaneen lukea sen läpi – ja toivon teidän jaksaneen ajatella asioita. Jos ette, niin pysähtykää hetkeksi pohtimaan näitä ajatuksia ja eSyntien luetteloa. Oletko itse syyllistynyt niihin?

Today is day 666. Be afraid. Be very afraid!



Erius
Tewion profeetta
Enarkismin isä ja anarkisti
eSuomen e😜residentti