Enarkismi Osa I: eElämä ja tunteet

Day 662, 15:55 Published in Finland Finland by Erius


Tervehdys, eSuomi!

Matkailu avartaa – niin sanotaan. Maailmanmatkaaja Erius on todennut tuon sanonnan pitävän paikkansa – poistuttuani Suomesta ja nähtyäni maailmaa ja eri kulttuureja mieleni on avoimempi kuin ennen ja olen viisastunut monella eri tavalla.

Kauan on kulunut siitä kun viimeksi julkaisin artikkelin kotimaassani. Nyt aion pitkästä aikaa tarttua sulkakynääni ja antaa sanojen soljua paperille, joka lehteni kautta tulee toivottavasti jokaisen suomalaisen luettavaksi. Aion tässä artikkelisarjassa pohtia omaa eMaailmankuvaani ja eElämän merkitystä. Kutsun omaa eElämänkuvaani ja näkemystäni eElämästä enarkismiksi (nimestään huolimatta kytköksiä anarkismiin ei juuri ole) ja siitä tämä artikkelisarja on saanut nimensä, mutta se ei tule kuitenkaan olemaan keskeinen osa tulevissa artikkeleissa – aion sukeltaa syvälle eElämän saloihin ja pohtia sen tarkoitusta, merkitystä ja selvittää erilaisten näkemyksien vaikuttamista siihen.



Tunteet ja eElämä

Jokainen tätä artikkelia lukeva tietää jotain eElämästä. eElämä on se mitä me kaikki elämme täällä Erepublikissa. Me teemme töitä, taistelemme, syömme... aivan kuten teemme oikeassakin elämässä. Miten eElämä sitten eroaa oikeasta elämästä? Päällimmäisenä on tietenkin se, että eElämä tapahtuu pelissä ja pelissä realiteetit eivät ole täysin samat kuin oikeassa elämässä – hyvänä esimerkkinä on se, ettet voi kuolla jos otat osaa sotaan.

Yksi osa, joka sekä erottaa että yhdistää eElämää ja oikeaa elämää ovat tunteet. Tunteet vaikuttavat eri tavoilla ja eri paikoissa Erepublikissa, mutta ne myös saatetaan pistää sivuun ja tehdä vaihteeksi jotain ”just for the Lulz” eli ilman syytä ja omaksi huviksi. Toki tällöinkin tunteet vaikuttavat jollain tasolla. Tunteet ohjailevat politiikkaamme, globaalia tilannetta Uudessa maailmassa ja myös yhteisömme toimintaa. Tunteet voidaan jakaa negatiivisiin ja positiivisiin tunteisiin – voit vihata toista pelaajaa tai rakastaa ja pitää hänestä.


Mjaa... mitähän tästä nyt ajattelisi

Miksi pelaaja vihaa toista? Tämän tekojen vuoksiko? Vai sanojen?
eElämä sisältää myös globaalimman puolen – me kutsumme sitä maailman politiikaksi tai globaaliksi tilanteeksi. Tuolla tasolla tunteet vaikuttavat hyvin paljon – jo pelkästään niiden muutamien valtaapitävien ihmisten tunteet voivat johtaa kahden kansakunnan väliseen aseelliseen konfliktiin. Nämä konfliktit voivat olla seurauksia sanoista tai teoista – monesti kuitenkin sanoista. Erepublik on mekaniikaltaan peli, jossa ei ole niin laajaan toimintaan kuin oikeassa elämässä. Tämä myös rajoittaa valtioiden toimintaa. Tästä johtuen myöskään yksi valtio ei voi kovin konkreettisesti toista loukata – lähes aina kaiken takana ovat sanat.

Jos toinen sanoo pahaa sinusta, onko sinun välttämätöntä vihata sanojaa? Määritelmä oikeasta ja väärästä voi nousta esiin tässä tapauksessa, mutta jättäkäämme sen pohdiskelu myöhemmäksi. Ihmisellä on tapana sisäistää asiat eritavalla – myös eIhmisellä on tämä tapa. Jos joku sanoo pahaa sanaa sinusta reagoit mitä oletetummin eritavalla kuin joku muu – jo nämä reagointi tavat saattavat avata uutta sanaharkkaa pelaajien välille. Joku saattaa pitää ajatuksensa omana tietonaan eikä näytä tunteitaan – toinen saattaa käydä vastahyökkäykseen ja ryöpyttää keskustelun aloittajaa hirmumyrskyn lailla.



Keskustelussa on aina vähintään kaksi osapuolta. Jos terävät kielet lipsauttavat vääriä sanoja voi vastapuoli loukkaantua – tämä johtaa lähes aina keskustelun jatkumiseen. Jopa eElämässä väittely jatkuu ja harvemmin loppuu koskaan kunnolla. eSuomen politiikassa tälläinen on todella tuttua ja esimerkkejä minun ei tarvinne antaa. Politiikka on tärkeimpiä elimiä, joissa pelaajien tunteet vaikuttavat – eri poliittiset ideologiat takaavat erilaisen ajattelun ihmisille. Keskustelu on täynnä erilaisia tunteita ja tarkka silmäiselle pohtijalle Suomen politiikka tarjoaa hyvin paljon – vihaa, uskollisuutta, välittämistä. On sanomattakin selvää että nuo tunteet ovat tuttuja meille kaikille.

eElämässä tunteiden merkitys meinaa aina unohtua – vaikka niin monesti käykin ei tunteiden merkitys katoa minnekään. Tunteiden vaikuttusta tärkeämpää on kuitenkin niiden tulkitseminen – ihmisten kesken on tärkeää ymmärtää mistä tunteet johtuvat ei pelkästään mitä toinen tuntee. Jos et kykene pohtimalla selvittämään toisen tunteiden lähdettä et voi löytää alkuperäistä syytä toisen käytökselle – tämä voi katkaista monia siltoja ja teitä poliittisella ja yhteiskunnallisella urallasi.

Yhteisön ollessa eElämässä tärkeässä asemassa tunteiden merkitys korostuu juuri yhteisöllisyyden kautta – keskustelut ja väittelyt ovat täynnä useita eri tunteita. Jos kahden pelaajan välille syntyy keskustelu on oletettavaa, että he pyrkivät saamaan toisen ymmärtämään omia tuntemuksiaan ja ajattelumallejaan. Tälläisessä tilanteessa kuitenkin unohdetaan se asioista tärkein – toisen tunteiden ymmärtäminen. Ihmisille on oikeassa elämässäkin vaikeaa myöntää olleensa väärässä – eElämässä se tuntuu olevan vielä vaikeampaa. Valehtelematta mieleeni ei tule ketään, joka olisi tunnustanut olleensa väärässä ja myöntänyt vastapuolen olevan oikeassa – näin siis eElämän puolelta. Itse olen vain kerran, yhden ainoan kerran, antanut mieleni vapautua ja ymmärtää toisen ajattelumalli ja tunteet – tällöinkin tuo toinen oli oppi-isäni ja eSuomen kansallissankari Okkius Pyromanius. Tunsin paljon tuolloin – lähinnä negatiivisia tunteita – mutta se myös kertoi minulle paljon eElämästä ja tunteista. Todellinen viisaus voidaan saavuttaa vain ymmärtämällä kaikkia eElämän näkökulmia. Enarkismi, eli oma eMaailmankuvani, pyrkii tähän. Toisten kantojen ymmärtäminen ei merkitse omista ajatuksista luopumista ja tämä on tärkeä ymmärtää eElämässäkin – vaikka koet tappion väittelyssä ja se vaikuttaa eElämääsi, voit aina lähteä rakentamaan kaikkea alusta. Uutteruus ja empatia ovat eIhmissuhteiden perusta ja Yhteiskuntaa simuloivassa ja yhteisöön painottavassa selainpelissä ne ovat eIhmisen eElämän kulmakivet.

Tähän jätän pohdintani tällä kertaa (Kilometri tekstejä ei ole mukava lukea 😁.

Piditkö lukemastasi?

Mikäli pidit suosittelen lukemaan Okkius Pyromaniuksen pohdintoja. Aivan, hänen pohdintojensa rinnalla omani ovat vain pientä itsensä tutkiskelua ja juuri hän innoitti minut tutkiskelemaan eElämän merkitystä.
Tämä herra on ansainnut paikkansa kansallissankarinamme:
http://www.erepublik.com/en/citizen/profile/1192481

Ps. Kulttuuriministerimme voisi keksiä jotain Okkiuksen pohdintojen suhteen. 😉



Erius
Tewion profeetta
Enarkismin isä ja anarkisti
eSuomen e😜residentti