Economie, taxe si resurse

Day 2,632, 11:06 Published in Romania Romania by Tigran the Great

Avand in vedere ca zilele astea subiectul fierbinte este cel al taxelor, m-am gandit sa-mi ofer si eu opinia, macar cu scopul de a pastra discutia activa, daca nu altceva.

Am citit mai multe articole pe tema asta, de cand cu realocarea resurselor si implicit a bonusurilor, insa mare lucru nu s-a inteles. Sau poate sunt eu prea mic inca sau lenes in a obtine informatii si a face calcule. Insa am vazut in commenturi ca majoritatea simt la fel, deci ori suntem foarte multi lenesi, ori chiar nu se intelege mai nimic.. 😁

Noi acum avem 80W/80H/20F bonusurile in regiunile core si, conform unor negocieri si strategii, vom ajunge la 100% pentru toate 3 prin anexarea altor regiuni eRomaniei. Asta practic inseamna ca vom fi un paradis al bonusurilor.

Acum, un paradis al bonusurilor, zic eu, este de dorit pentru orice jucator catusi de putin interesat de modulul economic. De ce?

Pentru ca bonusurile aduc dupa ele costuri mai mici, productie mai mare si, urmand regulile economiei, profit mai mare.

Pana acum avem: eRomania = paradis al bonusurilor, profit mai mare.

So far so good. Insa profitul ala este influentat si de taxele percepute de guvernare. De aici si discutiile infierbantate din ultimele zile.

Asa cum am zis, am fost lenes si nu am facut calcule asa ca desi vorbim de indicatori si alte nebunii, n-am grafice sa va arat, doar vorbe. Insa economia nu se bazeaza numai pe grafice, ci in primul rand necesita logica. Adica vorbe. 🙂

Acum, logica dicteaza urmatoarele:

Taxe mici = contribuabili fericiti
Taxe mari = contribuabili nefericiti.

De acord? Si eu. Dar lumea uita un element esential. Marimea taxei, mica/mare, nu se evidentiaza prin 5% din venit sau 25% din venit. Marimea taxei e determinata de urmatoarea intrebare: "care e suma pe care statul poate sa o ia de la mine iar eu sa fiu ok cu asta?"

Acum unii o sa ziceti: "pai exact asta inseamna procentul ala din venit, suma pe care o ia statul" sau in versiunea mai lipsita de rabdare: "tu esti prost sau te prefaci?". Sunt de acord si cu chestia asta. Insa nu asa determini daca esti ok cu faptul ca-i ia sau nu.

Hai sa ne uitam putin la chestiile astea numite taxe. Ce rol servesc ele? Rolul lor e de a obtine bani in conturile eRomaniei. Ne oprim aici? Nu. Deci continuam: ... ce vor fi folositi la:
1. Setat CO-uri - un stimulent ce s-a dovedit a fi eficient in lupte, fie ele grele sau usoare (apropo, o conducere inspirata nu seteaza CO doar cand e nevoie, ci mai seteaza si pentru a-si rasplati luptatorii dupa niste batalii importante).

2. Platit chiria in eUcraina - o chirie necesara pentru a pastra bonusurile la 100% si pentru a putea avansa in nord fara a fi necesar un AS.

3. Initiat lupte prin Air Strike - uneori avem nevoie sa-l folosim si pentru a-l putea folosi, avem nevoie de food (energie) si cc. Ele se obtin prin donatii de la eCetateni generosi si fondurile ridicate prin taxe.

4. Echipari si programe de dezvoltare - ma refer mai ales la programul recent initiat de Guvern cu echiparea si ajutat jucatorii mici in procesul lor de dezvoltare. Pentru a deconta costurile celor mici si pentru a le oferi arme, ai nevoie de fonduri.

5. PR si Relatii externe - cazurile cand aliati au nevoie de un sprijin financiar, fie sub forma de donatie, fie sub forma de setat CO pe lupte ale lor. Un Prim-Ministru chinez, Mao, a zis la un moment dat: "focul se stinge cu apa de la vecini". Cu alte cuvinte, aliatii au nevoie de noi si noi de ei, de-aia si colaboram, iar uneori treaba asta implica costuri.

6. Decontari - cel mai pertinent exemplu care imi vine in minte sunt costurile pentru deschi RW-uri, adesea (asa am citit) decontate de Guvern, sigur, daca se si dorea acel RW.

Astea sunt, in principal, motivele care mi-au venit in minte. Daca le studiem mai atent (dar nu prea intens, sa nu scoatem fum), observam ca aceste motive reprezinta avantaje. Pentru cei din Guvern? Nu.. pentru toata eRomania. Avantajele generate nu sunt pentru o mana de oameni, ei doar le gestioneaza. Avantajele sunt pentru toti, fiindca toti reprezentam eRomania si noi ne bucuram de pe urma lor. Daca nu, atunci de ce mai luptam si ne chinuim cu aliante si nu lasam pe cineva sa ne ia teritoriile? Obtinem cetatenia lor si aia e.

Formula pana acum a ajuns la eRomania = paradis al bonusurilor, profit mai mare, bani in conturile eRomaniei

Din ce reiese pana acum, eRomania pare o tara destul de misto, puternica, in care as vrea sa stau. Si mai adevarat daca vin sa si investesc pe aici. Si vin. Pentru ca "profit mai mare". Astfel, atragem si investitii straine pe meleagurile noastre.

Crestem si formula: eRomania = paradis al bonusurilor, profit mai mare, bani in conturile eRomaniei, investitii straine

Sunt roman plecat prin alte tari. Intru si vad toata treaba asta la eRomanica.. incep sa ma gandesc de ce am plecat si imi dau seama ca a devenit un loc mult mai bun acum. Se trezeste un mic patriotism in mine, asa ca pun mana pe un bilet de avion si ma duc acasa, sa vad exact care-i treaba. Cu alte cuvinte, ni se intorc oamenii in tara. Mai multi oameni = mai multi soldati = putere militara. In acelasi timp, paradis al bonusurilor, profit mai mare, bani in conturile eRomaniei si investitii straine pot fi rezumate in doua cuvinte si anume: putere economica.

Rezulta astfel urmatoarea formula: eRomania = putere economica + putere militara.

Sa ne reamintim formula puterii: Puterea = [masa critica (populatie si teritoriu) + putere economica + putere militara] * (vointa + planificare coerenta)

Hopa.. avem 2 elemente, chiar importante. Si daca ne uitam cu mai multa atentie, observam ca atingem si un al treilea, din masa critica si anume populatia prin intoarcerea romanilor, venirea investitorilor si a altora ca vor sa traiasca aici fiindca suntem awesome! Si stai putin.. teritoriul din formula nu se refera la cat spatiu am, ci ce am eu pe acel spatiu.. pai eu am 100% bonusuri!! Deci am atins si masa critica per total!

Ceea ce ne duce la: vointa si planificare coerenta.

Cerintele pentru vointa sunt:
a. sa fie una comuna, un scop al natiunii
b. sa fie in cantitati uriase.

Aici cred eu (de fapt sunt sigur) ca o dam in bara. Unul vrea tycoon imobiliar, altul vrea imperiu economic, altul vrea sa vada tara asta mergand cum trebuie, altul vrea BHuri fara numar, etc. Dar stai asa.. ala care vrea ca tara sa mearga cum trebuie, vrea practic sa se implineasca si ce vrea fiecare om din tara lui, adica chestiile enumerate adineauri. N-am putea asculta de el? Ca el ne zice ca daca colaboram si luptam la unison, vom avea posibilitatea sa obtinem toate astea! Avem nevoie doar de o planificare coerenta.

Si asta ne aduce inapoi la taxe. Care e suma pe care nu ma deranjeaza sa o dau statului?

Pai avand in vedere ca eRomania are potentialul, resursele si mijloacele necesare pentru a deveni o PUTERE, nu ma deranjeaza sa dau putin mai mult decat ce m-ar deranja daca m-as gandi numai la firma mea! Insa trebuie sa avem grija si cu spiritul asta darnic, fiindca nu toti cei care vor trai aici gandesc la fel. Si nu ma refer la egoisti, carcotasi s.a. ci la investitori. Daca imi pun taxe prea mari (adica o suma mai mare decat ar fi dispus el sa-mi ofere) investitorii o sa zica ca nu-si merita efortul si mai bine raman unde sunt. Motiv pentru care ajungem sa-i scoatem din puterea noastra economica, ceea ce ne slabeste per total. De asemenea, Guvernul are doua surse de finantare: interna si externa. Fara investitori straini, aia externa s-a cam redus la 0. Vrem sa ducem tara doar pe spinarea noastra? Putem face si asta, dar zic ca-i mai simplu si mai avantajos pentru noi daca mai pun umarul si altii.

Cu alte cuvinte, taxele noastre ar trebui sa fie sume de bani mai mari decat am accepta daca ne gandim numai dpdv egoist, dar mai mici decat suma maxima dispusa de investitorul strain sa ne dea.

Avem urmatoarele taxe: pe venit, de import si TVA. In functie de fiecare lucru pentru care se seteaza cele 3, acestea trebuie sa fie gandite cu atentie.

Asa cum am zis, am fost lenes si nu am facut calcule.. dar le recomand, ba chiar ii rog pe cei care se si pricep la modulul economic si nu sunt amarati, ca mine, si nu trebuie mai intai sa-l invete la punct si virgula fiindca au facut asta deja, sa faca calculele necesare, dar numai dupa ce adopta o mentalitate ce priveste binele comun, nu binele tau egoist. Si dupa ce fac calculele acelea, sa faca propunerile pertinente, astfel incat formula aia pe care am pus-o eu mai sus sa fie una reala, nu un vis frumos, dar neimplinit.

Si ca un mesaj de final: multi din cei care propuneau cifre (sa fie 5% / sa fie 7 / 10 / 25) au fost la fel de lenesi ca mine si nu au facut calcule sau ceva de genul asta. Pur si simplu ziceau "10 e mai mare ca 5, deci 5!" sau "daca e prosti, sa fie prosti taxati!", fara sa gandeasca ca sunt taxati in acelasi mod (who's dumb now?)

For them I say: