Deciziile aliantei

Day 820, 13:02 Published in Romania Romania by 8-3=1

Vad ca in ultima vreme a fost pus in discutie modul in care EDEN ia deciziile care implica tarile aliate.

Pana acum practic exista posibilitatea ca o tara EDEN sa intreprinda campanii militare pe cont propriu, iar pentru a promova o campanie la "rangul" de campanie a EDEN trebuia suportul a 2/3 din presedintii Aliantei.

Au existat disfunctionalitati in modul de functionare (datorate unor motive obiective prin faptul ca EDEN nu e o alianta atat de polarizata ca Phoenix- unde 3 tari detin practic monopolul damage-ului- , dar si unor motive subiective legate de modul de functionare a EDEN.HQ). Este evident ca o reforma se impunea si intr-un fel e bine ca Romania a fost in prima linie a celor care au cerut aceasta reforma (modul in care a facut-o e un pic discutabil si sa speram ca nu vom avea de suferit pe viitor din cauza asta).

Sunt curios sa vad documentul final adoptat de presedintii EDEN (cei 11) si modul in care vor fi structurate deciziile aliantei de acum incolo. Evident ca pentru Romania orice reforma in EDEN este catre bine, pentru ca punctul de minim al influentei noastre in EDEN a fost deja atins si mai jos de atat nu cred ca putem fi vreodata.

S-a pus in discutie posibilitatea ca deciziile militare ale aliantei sa fie luate in unanimitate.

Unanimitatea e un concept complicat in deciziile a 13 participanti. Este probabil ca tarile cu damage mai mic sa isi caute un "mini-idol" intre tarile mai mari si sa urmeze deciziile acestora. Insa cum poti face 5-6 tari mari sa fie de acord "in unanimitate" in probleme legate de campanii militare?

Ceea ce mie mi se pare absolut evident este ca diplomatia va avea un rol din ce in ce mai mare daca se ajunge la decizii luate in unanimitate. Pe langa militarii care desfasoara harti si stabilesc strategii va exista o adevarata "armata" de diplomati care vor planifica, negocia si implementa decizii unanime.

Unanimitatea presupune o renuntare la interesul national in favoarea interesului colectiv. Fara echipe de negociatori bine pregatite si capabile sa sustina un compromis care sa duca la unanimitate, o asemenea solutie de reforma nu are mari sanse de succes pe termen mediu si lung.

O paranteza de final pt clawy care se declara nemultumit de curan😛 cata vreme am scris articolul in romana e clar ca nu il voi mai publica in alte tari (si cu atat mai putin in Ungaria)... 🙂