3. Un articol la alegere: 1% stiinta, 99% transpiratie!

Day 4,071, 06:27 Published in Republic of Moldova Cyprus by Domnul Bogdan

In cartea sa, In afara seriei, Malcolm Gladwell elaboreaza ceea ce se numeste “regula celor 10.000 de ore”, conform careia, pentru a atinge succesul, indiferent de domeniul in care activezi, este nevoi de trei ore de exercitiu practice in fiecare zi, timp de zece ani.

In 1973, teoreticienii sportivi H.A. Simon si W.G. Chase au studiat jocul de sah si au descoperit ca pentru a fi expert in ceva este nevoie de cel putin 10 ani de practica sustinuta. Aceasta teorie a fost confirmata de studii in alte discipline, atat sportive, cati si artistice, de la cursele de fond pana la muzica.

Revenind la studiul lui Gladwell, trebuie sa subliniem ca exista doua variabile pentru atinge excelenta:

Anturajul in care creste persoana; pe acesta nu-l poate alege, dar are posibilitatea sa-l schimbe, modificandu-si astfel destinul.
Talentul cu care se naste, dar care are nevoie de factori externi – parintii si profesorii – ca sa-l stimuleze.

Gladwell ia drept exemplu personalitati foarte diferite, precum Mozart, Bill Gates si Grupul Beatles, care au fost nevoiti sa munceasca ani indelungati ca sa ajunga ceea ce au ajuns. Dupa parerea autorului, cheia succesului este, asadar, exersarea talentului, efortului si daruirea.

Pe scurt: nu este suficient sa te nasti talentat sau sa ai norocul sa nimeresti intr-o situatie propice. Toate acestea nu servesc la nimic, daca nu te sacrifici pentru a ajunge a fii ceea ce doresti.

In cartea sa, Galdwell da urmatorul exemplu: “La Academia de Muzica din Berlin, o institutie de elita, psihologul K. Anders Ericsson a realizat impreuna cu colegii sai un studio in anii ’90. Cu ajutorul profesorilor de la academie, a impartit violonistii in trei grupe: viitori solisti, violonisti buni si mediocri. Toti au fost rugati sa raspunda la urmatoarea intrebare: Pe parcursul intregii tale cariere, de cand ai inceput sa canti la vioara, cate ore ai exersat in total?

In toate cele trei grupe, toti incepusera cam in jurul aceleiasi varste de 5 ani. La varsta de 20 de ani, interpretii de elita acumulasera zece mii de ore de studiu. Studentii buni insumasera opt mii de ore si viitorii profesori de muzica in jur de patru mii”.