Güçlü düşman iyidir...

Day 1,633, 07:24 Published in Turkey USA by IronPrometheus

Amerika kıtası keşfedilmeden önce orada imparatorluklar vardı, Afrika'da da Avrupalılar gelmeden önce imparatorluklar vardı. Hindistan, Çin, Polenezya... imparatorluklar vardı.

Ama bu imparatorluklar çevrelerinde onları daha güçlü olmaya iten rekabetlere sahip değildi.

Oysa Avrupa'da nispeten küçük bir coğrafyaya sıkışmış kalabalık insan topluluğu sürekli savaşmak ve sağ kalabilmek için mücadele etmek, keşif yapmak zorunda kaldı ve bu nedenle diğer coğrafyalara gittiklerinde böyle bir mücadeleye hazır olmayan imparatorlukları bazen çok küçük güçlerle işgal etti.

Tarih okursanız İspanyolların, Portekizlilerin Güney Amerika'da ne kadar az savaşçıyla galip geldiklerine şaşırırsınız. (Tabii onlara yanlarında getirdikleri hastalıklar da yardım etti. Beyaz adamın getirdiği hastalıklara bağışıklığı olmayan yerli halk kitleler halinde öldü.)

İngilizler 1000 askerle eski bir medeniyete sahip Hindistan'ı sömürgeleştirdi.

Çin, batılılar geldiğinde nispeten etrafındaki tehlikeleri sindirmiş, rehavete kapılmış bir durumdaydı.

Japonya direndi çünkü kendi iç mücadeleleri onları diri tutmuştu.

İmparatorluklar da insan vücuduna benzer. Eğer vücut daha önce tanımadığı bir mikrop tarafından hasta edilirse yenilebilir ama aşı dediğimiz zayıflamış mikroplar verilirse vücut ona savunma hazırlar.

Yani sizi zorlayan bir düşman aynı zamanda ona direnebilmeniz için sizi güçlendirendir.

eİran'ı ele alalım: eTR'nin korumasında balkanlardaki rekabetle güçlenmiş ülkelerden uzakta Suudileri ele geçirmiş, eİsrail'i kolay yenmiş BAE ve Çin ile antreman savaşı yapıyordu. Bu süreç onlarda temelsiz bir özgüven yarattı, biz güçlüyüz dediler ama sonra çöküş kuvvetli oldu işgale girdiler, bir kısmı oyunu bıraktı, moralleri bozuldu.

Keza ePakistan o sırada güçsüz eHindistan'ı defalarca işgal ederken rekabete hazırlamadı kendini neredeyse kalıcı Çin işgaline girdi.

Balkanlar bu oyunda en güçlü bölge. Tesadüf mü bu? Hayır buradaki ülkeler rakibine ezilmemek için sürekli güçlenmek zorunda kaldı. Onun güçlendiğini gören rakibi de güçlendi.

Özetle: eBulgaristan eTürkiye'yi rakip seçerken onunla mücadele etmek için hedef koyuyor, oyuncuları ona göre oyunu ciddiye alıyor. Ona göre babyboom yapıyor.

eTürkiye silinirse ne olacak? Bulgaristan ile mücadele etmek için ya daha güçlenecek, ya da eİran gibi morali bozulanların gitmesiyle kalıcı işgale girecek.

Bir de bu konuyu sporla açıklayayım: masa tenisi veya bilardo oynayanlarınız bilir: eğer rakibiniz çok kötü ise sizi oyununuz bile bozulur, bildiğinizi unutursunuz. Rakibiniz iyiyse bildiklerinizin üstüne koyarsınız. Hiç başaramadığınız vuruşları yapmaya başlarsınız.