[IMPORTANT] Constitutia eRomaniei

Day 732, 06:47 Published in Romania Romania by SMA333M
http://somokon.com/erep/hitcounter.png">



Romania are o Constitutie de mult timp insa ea nu a fost respectata si in final a fost data uitarii. A fost nevoie de un ungur care sa ne aduca aminte de ea... multumim mult!


> Constitutia eRomaniei <


Bun... intrebarea care se pune este: avem nevoie de Constitutie sau nu ? Eu zic ca avem nevoie. Unii insa, se tem ca aceasta Constitutie nu va face decat sa complice lucrurile in Erepublik. Sunt perfect de acord ! De aceea va propun sa creem o Constitutie care sa usureze lucrurile, nu sa le complice. O Constitutie in Erepublik nu trebuie in mod obligatoriu sa contina aceleasi lucruri ca si o Constitutie reala. Pentru Erepublik, aceasta poate contine reguli dupa care sa ne ghidam in joc. In articolul de fata, voi propune cateva schimbari care consider ca sunt necesare pentru ca aceasta Constitutie sa fie una buna si folositoare.


Modificari ce trebuie aduse Constitutiei actuale (in opinia mea):


A. Modificari:


1. Statul

Text original: 7. Orice persoana ce are resedinta in Romania va fi recunoscuta oficial ca cetatean roman.
Modificare: 7. Orice persoana ce are resedinta in Romania va fi recunoscuta oficial ca cetatean roman, numai cu acordul congresului
Explicatie: Acum exista cu adevarat "cetatenia" (Citizenship) si numai congresul poate accepta (sau nu) cererea de obtinere a cetateniei; in acelasi timp, congresul nu e obligat sa accepte toate cererile, avand dreptul de a refuza cererile "dubioase".


Text original: 10. Teritoriul statului Romania este inalienabil. Teritoriul este organizat administrativ in orase si regiuni.
Modificare: 10. Teritoriul statului Romania este inalienabil. Teritoriul este organizat administrativ in regiuni.
Explicatie: In Erepublik nu mai exista orase (in beta existau).


Text original: 13. Capitala Romaniei este orasul Bucuresti.
Modificare: 13. Capitala Romaniei este regiunea Muntenia.
Explicatie: In Erepublik nu mai exista orase (in beta existau).


2. Drepturile Cetatenilor

- nici o modificare.


3. Guvernamantul

Text original: 32. Un partid politic poate nominaliza un (1) singur candidat la alegerile prezidentiale. Acest candidat trebuie sa fie presedintele partidului.
Modificare: 32. Un partid politic poate nominaliza un (1) singur candidat la alegerile prezidentiale.
Explicatie: Nu vad motivul pentru care cel care candideaza la presedintie din partea unui partid, trebuie sa fie neaparat si presedintele acelui partid; presedintele unui partid este ales pentru a conduce acel partid nu pentru a candida la presedintia tarii.


Text original: 33. Un presedinte poate detine sase (6) mandate. Aceste pot fi sau nu consecutive. Dupa detinerea celor sase (6) mandate, acea persoana nu este eligibila pentru a candida sau detine functia prezidentiala niciodata.
Modificare: 33. Un presedinte poate detine doua (2) mandate consecutive. Dupa detinerea celor doua (2) mandate, acea persoana nu este eligibila pentru a candida sau detine functia prezidentiala pentru a III-a oara consecutiv.

sau

Un presedinte poate detine un numar nelimitat de mandate, insa nu mai multe de doua (2) mandate consecutive.
Explicatie: Pai daca o persoana care a avut deja 6 mandate vrea sa candideze iar peste 5 ani nu are voie ? Nu mi se pare normal... Nu mi se pare normal nici ca un presedinte sa poata detine 6 mandate consecutive.


Text original: 34. Daca doua treimi (2/3) din Congres voteaza impotriva permiterii ca Presedintele sa detina functia dupa ce ii expira mandatul, Presedintele trebuie sa respecte si sa actioneze conform cu aceasta decizie.
Modificare: - sters
Explicatie: Presedintele este ales de populatie si atata vreme cat nu incalca alt art. din Constitutie, poate candida si detine iar functia de presedinte.


Text original: 35. Presedintele are dreptul sa creeze sau sa dizolve prin propunere ministere guvernamentale. Daca Congresul voteaza in favoarea acestei propuneri cu o majoritate simpla, atunci ministerele sunt create sau dizolvate. Presedintele isi rezerva dreptul unic de a numi si demite ministri dupa cum crede de cuviinta. Presedintele trebuie sa precizeze in ziarul personal ce responsabilitati au ministrii.
Modificare: 35. Presedintele are dreptul sa creeze sau sa dizolve ministere guvernamentale. Presedintele isi rezerva dreptul unic de a numi si demite ministri dupa cum crede de cuviinta. Presedintele trebuie sa precizeze in ziarul personal ce responsabilitati au ministrii.
Explicatie: Nu vad de ce ar trebui complicate lucrurile si sa fie nevoie de aprobarea congresului... nu suntem in RL.


Text original: 38. Presedintele va numi un Vicepresedinte prin scrierea clara in ziarul personal a acestei hotarari. Vicepresedintele poate fi orice cetatean si singura lui sarcina va fi sa ia locul Presedintelui in caz ca acesta din urma primeste ban in eRepublik.
Modificare: - sters
Explicatie: Nu e nevoie de Vicepresedinte. Cel care a iesit pe locul 2 la alegeri, poate prelua functia, dupa ce congresul ii da impeachment presedintelui banat.


Text original: 43. Primarii au puterile conferite de eRepublik. Un Primar poate detine sase (6) mandate intr-o regiune. Aceste pot fi sau nu consecutive. Dupa detinerea celor sase (6) mandate, acea persoana nu este eligibila pentru a candida sau a detine functia de primar in acea regiune niciodata.
Modificare: - sters.
Explicatie: In Erepublik nu mai exista orase (in beta existau) si nici primari.


Text original: 44. Toti presedintii, ministrii si primarii sunt obligati sa jure ca se vor abtine de la orice actiuni calificabile drept inalta tradare, semnand un contract special in sectiunea dedicata a forumului din joc in cel mult 72 de ore de la numirea in functie.
Modificare: 44. Toti presedintii, ministrii si congressmanii sunt obligati sa jure ca se vor abtine de la orice actiuni calificabile drept inalta tradare.
Explicatie: Cred ca e de ajuns atat... fara sa se semneze un contract separat. In momentul in care ocupa o astfel de functie, inseamna ca sunt de acord cu Constitutia.


4. Relatii Internationale

- nici o modificare.


5. Tradarea

- nici o schimbare


6. Curtea Suprema si Procurorul General

- sters; nu cred ca are rost sa ne complicam cu asa ceva.


7. Sistemul de legi

- art. 56 si 57 sterse; acelasi motiv: nu are rost sa complicam lucrurile.


8. Afaceri

- urmatoarele fraze trebuie sterse:

* Consiliul Concurentei este un comitet format din reprezentanti de companii si reprezentanti ai societatii civile si va a avea ca scop emiterea de recomandari pentru preturile produselor si pentru politicile salariale.

* Consiliul Concurentei va propune un set de legi ce va stabili relatia dintre companii si angajati si va defini clar drepturile si obligatiile ambelor parti. De asemenea va informa si notifica Curtea Suprema daca una din aceste legi nu este respectata. Fiecare schimbare a Legii Consiliului Concurentei va fi publicata in ziarul prezidential.


9. Media

Text original: * Orice incalcare a acestor reguli va fi judecata de catre Curtea Suprema care va lua o decizie asupra sanctiunii.
Modificare: * Orice incalcare a acestor reguli va fi judecata de catre Admin care va lua o decizie asupra sanctiunii.
Explicatie: Asa se si intampla...


10. Modificarea si Promulgarea Constitutiei

Text original: 61. Dupa ce propunerea a fost facuta, modificarea va fi votata prin referendum. Propunerea de modificare este votata pozitiv daca majoritatea cetatenilor este in favoarea propunerii, urmand modificarea imediata a Constitutiei conform propunerii.
Modificare: 61. Dupa ce propunerea a fost facuta, modificarea va fi votata de congres. Propunerea de modificare este votata pozitiv daca majoritatea congressmanilor sunt pentru, urmand modificarea imediata a Constitutiei conform propunerii.
Explicatie: Referendum in Erepublik ? hm... poate daca ar baga adminii posibilitatea crearii unui referendum...


Text original: 62. Pentru orice referendum (legat de orice subiect) nu este necesar ca 50% din populatie sa voteze, doar voturile declarate in timpul stabilit pentru referendum fiind valide. Referendumurile sunt declarate de catre Presedinte si perioada de votare pentru fiecare este, deasemenea, stabilita de Presedinte, fara a fi mai mica de 24 de ore.
Modificare: - sters
Explicatie: Referendum in Erepublik ? hm... poate daca ar baga adminii posibilitatea crearii unui referendum...



B. President Impeachment


Propun adaugarea unor noi reglementarii in Constitutie. Una din ele (foarte importanta in opinia mea, mai ales daca ne gandim la ce s-a intamplat in ultimele 2 luni) este despre motivele pentru care un presedinte poate fii demis (sau nu).

Pentru moment le voi numi simplu: Reguli pentru Impeachment


Care sunt motivele pentru care un presedinte poate fii demis ? As vrea ca pe viitor, atunci cand un membru al congresului propune demiterea presedintelui, sa fie nevoit sa aduca argumente prin care sa demonstreze ca propunerea lui este "legala" (adica respecta aceste reguli pentru impeachment, scrise in Constitutie). Sa vedem motivele:


1. Presedintele ales este inactiv

Da... sunt de acord. Dar ce inseamna cu adevarat un presedinte inactiv ? Dar presedinte activ ce inseamna ? O sa va dau 2 exemple (care nu au nici o legatura cu cei care au fost presedinti in Erepublik... ci sunt doar exemple posibile):

Presedintele X nu a facut nimic concret... insa pe durata mandatului sau, a fost tot timpul activ in presa, publicand multe articole si a fost activ si pe forumul RomaniaVirtuala. Presedintele Y a scris un articol la 2 saptamani si nu prea a fost activ pe forum insa in final si-a dus la capat promisiunile. Care dintre ei este cel activ si care cel inactiv ? Eu zic ca amandoi au fost activi...

Presedinte inactiv = un presedinte care nu isi duce la capat indatoririle de baza (adica nu formeaza un guvern in, sa zicem, 3 zile de la inceperea mandatului... nu reinnoieste MPP-urile, etc.); un presedinte care se ocupa de aceste indatoriri de baza, este un presedinte ACTIV, chiar daca nu isi respecta promisiunile din campania electorala. In plus, fiecare presedinte ales, are dreptul la un mandat de ~30 de zile in care sa arate ca isi indeplineste acele promisiuni, deci le poate indeplini chiar si in ultima zi... ESTE DREPTUL LUI ! Cat despre informarea congresului, poate fii trecut in Constitutie un articol care sa il oblige pe presedinte sa posteze pe forum, in sectiunea pentru congres, macar 1 data pe saptamana, lucrurile pe care le-a facut in acea saptamana, in calitate de presedinte...


2. Alte motive pentru impeachment: - presedintele fura sau tradeaza tara (trebuie aduse dovezi) sau este banat permanent (nu temporar).



C. Alte reglementari


Sunt multe lucruri pe care le am in minte si consider ca ar trebui sa faca parte din aceasta Constitutie... totusi o sa revin cu ele altadata, printr-un alt articol.


O sa va rog sa luati acest articol in serios si sa va spuneti parerea printr-un comment.

Avem nevoie de Constitutie!


Si nu uitati ca puteti face o Constitutie care sa usureze lucrurile, nu sa le complice, asa cum se tem unii.

Va rog si sa votati articolul pentru a putea fii vazut de toti romanii.


Multumesc,

SMA.