Breu estudi del sistema de partits a eEgipte

Day 2,253, 04:30 Published in Egypt Cuba by enrivax


/only CAT/

(Aquest article no el doblo a altres idiomes per que va dirigit als lectors catalans. No obstant, no amago res i qui vulgui ja sap on es google translator)

Breu estudi del sistema de partits a eEgipte



Darrerament hi ha un cert debat sobre els partits polítics eEgípcis i les seves funcions i utilitats.

Vull intentar clarificar una mica la cosa.

Primer, per identificar la situació actual, classificarem el país en funció del origen dels ciutadans i els agruparem per comunitats. Així, tenim les comunitats egípcia “real” i la catalana, com les dues majoritàries. Els primers, com legítims habitants originals i els catalans com a comunitat estable instal·lada indefinidament, també legítimament.

Les dues amb interessos honestos en el creixement i manteniment de la integritat del Estat i dels territoris eEgipcis.

A part, hi han 2 altres grups de ciutadans, aquests amb altres intencions, mes de caire lucratiu i personal que comunitari, uns pocs, provinents del anticatalanisme i del anarquisme d’ eSpain i altres, mes nombrosos que considerem TOvers i que tenen diverses procedències geogràfiques: eGrècia, eSerbia, eCroacia, eIrán, etc.



[La ínfima minoria, la dels anarcos principalment, denominen apartheid, racisme, nazisme, etc. al fet de tenir en consideració aquestes realitats. Segons ells, tots els mons, tant els reals com els virtuals han de ser sense estats, sense fronteres, sense països, tots agermanats sense banderes, sense símbols, sota un cel blau als verds prats de la Heidi corrent entre les cabretes… Això es molt maco, per`la realitat es altre.

Desprès alguns parlen de no se que dels teletubbies. Evidentment, deuen ser els seus referents infantils…]




Les funcions principals dels partits, son proposar candidats al Congrés i a la Presidència i aquests a la vegada, aprovar o refusar lleis i acceptar i admetre nous ciutadans.

Actualment, tenim 9 partits a l’espectre polític eEgípci. 170 ciutadans actius en política fa una setmana i 156 ara mateix. Uns ⅔ son els que aproximadament voten asiduament.

Abans de les darreres eleccions, hi havia un partit, 7izb representant a la comunitat eEgipcia amb 47 afiliats; un altre, ERP on mes o menys estaven reunits uns 30 TOvers; HereCairo amb algun que altre anarco-anticatalanista despistat; i 5 partits, encapçalats per PPCE, on estaven els integrants de la comunitat catalana, uns 70 aproximadament. Queden per comptar, els 11 membres de FreeNations, que pretenen conformar un partit multi-cultural entre egipcis i catalans tot i que potser no queda massa clara la seva posició, sobre tot amb l’absència de membres egipcis. Aquest partit, tot i això, decanta la balança habitualment a la banda catalana.

Desprès de les darreres eleccions dels partits, 7izb es manté amb 46 afiliats i la resta de partits han passat a estar controlats per la comunitat catalana, deixant amb mínimes opcions als TOvers i anticatalanistes de poder accedir a càrrecs governamentals i no poder servir així de cavall de Troia d’entrada de ciutadanies invasores.

I ara qué?

eEgipte te la peculiaritat, crec que única a eR, de estar formada per un Estat amb dues comunitats i es normal que aquestes estiguin representades en els partits, tenint opcions a governar i a decidir sobre les qüestions del país. Altre cosa, es arribar a aconseguir aquesta representació al Congrés o al Cap del Estat.

TOvers apart, cada comunitat vota habitualment i independentment els seus propis representants i interessos, per el que resulta lògic pensar que amb dos partits al país, n’hi hauria prou.

Podríem assegurar que son les diferències ideològiques les que realment produeixen escissions als partits i si potser en un inici pot semblar que si, en la realitat, quan es tracte d’escollir un CP els catalans voten català i els egipcis voten als seus.

Fa uns mesos, 7izb va patir una escissió suposadament ideològica que va desembocar en un segon partit egipci, EPP si no recordo malament. En aquella època, 7izb era la porta d’entrada de TOvers i anticatalanistes i el partit va arribar a tenir fins a 139 membres.

EPP va arribar a tenir 23 membres.

Tal com va aparèixer, coincidint amb la creació del partit TOver ERP i del LSD, va desapareixer sense deixar rastre i presumiblement els seus membres es van reintegrar a 7izb.

Avui, si ets egipci i defenses els teus interessos de país, votaràs i militaràs a 7izb.

En quant als TOvers i als anticatalans, hi ha poc a dir: sense partits en els que poder intentar aconseguir ciutadanies per els seus amics invasors, no els queda mes que marxar, esperar infiltrats a algun lloc una millor ocasió o posar-se de banda egípcia o catalana per integrar-se (o no) en la feina de fer créixer eEgipte.

Però… de que serveix ara als catalans tenir 7+1 partits?

PIC: 5 membres;

PS: 5 membres,

P😨 4 membres;

PAC: 10 membres

PPCE: 35 membres.

Al PC (ex-HereCairo) hi han 13 membres (6 catalans) i a ERP queden 27 membres (6 catalans).

I finalment está el FNP amb 11 membres.

La dispersió del vot, perjudica els percentatges al hora del repartiment d’ escons, a mes dels vots perduts en mantenir candidatures als partits petits.

No ho se explicar millor però potser amb les dades de les ultimes eleccions ho entendreu:

PPCE: 31 vots / 34,07% / 3 congresistes (1 congresista=10.333 vots)

7izb : 26 vots / 28,57% / 3 congresistes (1 congresista=8.666 vots)

ERP: 14 vots / 15,38% / 2 congresistes (1 congresista=7 vots)

PAC: 10 vots / 10,99% / 1 congressista (1 congressista=10 vots)

FNP: 10 vots / 10,99% / 1 congressista (1 congressista=10 vots)

91 vots totals

Si els resultats de ERP, PAC i FNO haguessin sigut 15, 14 i 5 respectivament, els congressistes obtinguts serien els mateixos. Si per contra, PPCE hagués aconseguit 33 vots (+2) a canvi de 8 vots per PAC (-2), per exemple, PPCE hauria guanyat un 4rt congressista a costa de perdren un ERP




La conclusió que extrec personalment, es que 3 partits serien “inamovibles”: 7izb, PPCE i FNP.

Aquests 3 representen a les comunitats catalana, egípcia i una opció mixta o neutral.

Mantindrien el mateix equilibri militants/vots:

7izb: 46/26

PPCE: 35/31

FNP: 11/10

Suprimint partits inutils apareixeria una segona força catalana ERP: 24/16 (estimació suposada de vot)

i una tercera per mantenir el PC (ex-HereCairo): 11/8 (estimació suposada de vot)

Si tenim en compte que cada comunitat pot tenir alguns membres amb ideologia oposada a la del partit “principal”, en el cas català, l’estratègia seria reunificar als seus membres dispersos en un segon partit (ERP) d’uns 25-30 membres catalans, tenint present el PC (ex HereCairo) que es tindria que mantenir mentre hi haguessin anticatalans a dins.

Total 4/(5) partits.


El cas egipci, seria diferent ja que ells tindrien que dividir-se per poder mantenir un segon partit.

Es difícil articular una llei al respecte, en primer lloc per la falta d’una Constitució acordada i respectada entre egipcis i catalans i en segon per la falta de vies de comunicació i diàleg amb la mateixa comunitat egípcia, siguin per els motius que siguin.

No obstant, si que es possible mantenir i potenciar la estratègia que últimament ha tingut el Ministeri d’Interior en aquest sentit.

Es evident que en aquest moment no es possible tancar cap partit ja que tots tenen algun membre “estrany” infiltrat, inclòs el PPCE.

Per això es important i valuosa la feina del MoI en l’organització i control dels partits per mantenir la presència justa de catalans als partits i optimitzar els vots a l’espera de poder anar eliminant partits a mig termini.

Una última cosa que seria convenient promoure, seria que els partits disposessin d’un Estatut on es regulessin les seves funcions, objectius, tendència política, ideologia i altres, de manera que qualsevol pugues escollir el partit que mes s’ apropés al pensament de cadascú.



bungabunga