Romania 2.0 - Program de guvernare al PL - februarie 2009

Day 439, 23:59 Published in Romania Romania by andyr

Forma si continutul acestui articol de candidatura au fost subiectul a doua dileme principale.

M-am gandit intai sa vad cam ce s-a votat in campaniile electorale de pana acum, atat pentru Congres cat si pentru presedintie. Ar fi fost un articol scurt, in genul "Salut, eu sunt FloricicaAlbastra, na-m foarte multe de spus, dar sunt sincera si nu v-a promit ce nu pot s-a fac.
Sper ca ma v-eti alege !!!!!" (+ poza reprezentativa). Ideea a cazut imediat, doar fraza precedenta necesitand un imens efort de creatie, si necrezandu-ma in stare sa fac un intreg articol in acelasi stil. Asta e, nu sunt perfect, am lipsurile mele (/end irony)

A doua dilema a fost putin mai serioasa - cand ai cativa oameni care ar trebui sa fie reprezentativi pentru Romania care arunca mizerii ieftine si falsuri rasuflate impotriva ta, le raspunzi in acelasi fel sau ii ignori si incerci sa ai o discutie civilizata cu alegatorii. Aici a fost putin mai greu - daca le raspunzi, incepe o adevarata nebunie a insultelor, injuriilor mai mult sau mai putin mascate, "dovezilor din surse sigure", antipatiilor mai mult sau mai putin refulate, situatie care devine, pana la urma plictisitoare si obositoare pentru cititori. Daca nu le raspunzi si nu te bagi in mocirla gigibecalisto-vadimista, risti ca oamenii sa ramana cu impresia ca ceea ce s-a sustinut e adevarat.

Decizia mea este ca pana la alegeri, sa evit prima varianta si sa incerc o varianta modificata a celei de a doua. Asadar, voi raspunde la orice intrebare prin intermediul dezbaterilor pe care vi le-am propus la sfarsitul acestui articol. Mi se pare metoda cea mai rationala, organizata si argumentata de a avea o discutie intre candidatii la presedintie si sper ca ceilalti candidati vor sustine si participa la acest demers.

Trecand la programul de guvernare, acesta se bazeaza pe unele VALORI pe care le-am sustinut si le vom sustine in continuare, indiferent de rezultatul acestor alegeri. VALORI care ne-au creat o anumita VIZIUNE asupra viitorului Romaniei, VIZIUNE care va fi pusa in practica prin PROIECTELE pe care le vom implementa sau continua in urmatoarea luna.

VALORI

Sa discutam mai intai despre transparenta. La nivel personal, este una din valorile pe care le-am mentionat si in articolul de candidatura la Congres. La nivelul guvernarii, transparenta a fost de multe ori o problema in guvernarile anterioare ultimei luni, fiind necesare articole prin care lumea sa se intrebe unde au disparut sute/mii de gold pentru a aparea explicatii, mai mult sau mai putin detaliate. Un prim pas s-a facut in luna prededenta, prin infiintarea MIP, urmeaza continuarea si dezvoltarea acestui proiect pentru a acoperi toate actiunile desfasurate de Guvern/BNR (donatii de la/spre BNR, donatii catre tancuri, donatii catre fabricile de armament ale organizatiilor militare, etc).

Un al doilea lucru important este echipa, functia de presedinte nefiind nici pe departe un one-man show; nimeni nu le stie pe toate si nimeni nu le poate face pe toate, iar oamenii alaturi de care vei duce proiectele la indeplinire sunt la fel de importanti ca presedintele insusi. Echipa de guvenare a Partidului Liberal pentru aceste alegeri este alcatuita din (in ordine alfabetica) din Adiemus, aerbod, Andrew McWilliams, Dumoras, Eckstein, Groovey, Kaos AD, Nicolae Drow, sigusro, smif . Pe majoritatea ii cunoasteti din presa, sunt oameni noi care s-au remarcat prin articole logice si argumentate, altii sunt destul de vechi in joc si au trecut prin mai multe guvernari, ceea ce ne uneste este dorinta si capacitatea de a lucra pentru Romania in urmatoarea luna.

Pe langa acestia dorinta mea este sa cooptez, respectiv mentin in mecanismul de guvernare oameni care au aratat ca pun interesul Romaniei inaintea interesului partidului si care si-au aratat calitatile prin activitatea desfasurata, si ma refer aici la TaviTav, Han Solo, Titu Maiorescu si dsalageanu. Daca de la primii trei am primit un acord verbal in privinta colaborarii pe diverse proiecte, il rog si pe Dragos sa isi exprime acordul sau dezacordul printr-un comment (nu am reusit sa dau de el in ultimele zile).

Aceasta echipa nu este si nu va fi niciodata inchisa, oricine va dori si va avea capacitatea sa se implice mai mult in actul de guvernare fiind binevenit alaturi de noi.

O a treia valoare este legata de imagine, si se refera la modul in care este privita Romania pe plan international de catre userii obisnuiti din statele membre ATLANTiS, PEACE, respectiv din tarile neutre, cat si la imaginea pe care Guvernul o are in fata cetatenilor. Este una din probleme principale neglijate de precedentele guvernari eUGD, mici (dar insuficiente) progrese fiind facute in ultimele saptamani.


VIZIUNE

In realizarea reperelor programului de guvernare, ideea de la care am pornit este aceea a dezvoltarii economice ca principal avantaj strategic pe termen mediu si lung. Desi domeniul militar este cel mai interesant si de ce nu, atractiv in eRepublik, dupa incheierea unei paci cu Ungaria - lucru care se va realiza (trebuie sa se realizeze) in urmatorul mandat prezidential - am putea spune ca, cel putin pe termen scurt, am securizat o mare parte din resursele de care aveam nevoie, iar optiunile de extindere sunt oarecum limitate. Accentul in urmatoarea perioada ar trebui pus pe securizarea regiunilor existente si pe dezvoltarea economica, necesara sustinerii unui eventual efort militar pe termen mediu. Asta si pentru ca urmatorul efort militar, atunci cand va avea loc, va necesita resurse semnificativ mai mari fata de cele din conflictele precedente. Pana la acel efort militar, accentul trebuie pus pe partea calitativa, dar mai ales cantitativa a organizatiilor militare existente si sustinerea aliatilor din ATLANTIS pe plan militar si politic.

Ajungand la nivel micro, sau mai exact, la nivelul cetateanului, cred ca sunt destul de clare avantajele unei economii concurentiale si competitive - salarii mai mari datorita ofertei largite pe piata locurilor de munca, preturi mai mici datorita existentei unui numar mare de firme. Altfel spus, prin acea dezvoltare economica durabila, influenta va fi resimtita in principal la nivelul cetateanului, lucru care va duce implicit la cresterea indicelui de bunastare.


PROIECTE

Economie :

- mentinerea actualului nivel de taxare votat de Congresul Romaniei (10% VAT, 5% Income tax, 99% Import tax, cu unele exceptii discutate pe forumul Congresului), din 2 motive principale : este vointa majoritatii congressmanilor alesi in acest moment, iar modificarea taxelor la fiecare 3 saptamani nu poate duce decat la dezechilibre in economie;

- o politica moderat-interventionista a BNR in scopul regularizarii cursului de schimb;

- axarea pe punerea in functiune a Biroului de credite, cu accentul fiind pus pe upgradeuri, in special la raw materials, pornind de la ideea generala mentionata mai sus - de a sustine dezvoltarea economica. Biroul de Credite va avea rolul de a oferi imprumuturi rambursabile dupa modelul
deja existent, cat si granturi (credite nerambursabile). O a doua noutate aici ar fi intentia de a aloca o suma destul de consistenta Biroului de credite, pe care momentan o estimez la 1000 Gold in primele saptamani; pe scurt, daca ne permitem sa alocam mii de gold pentru tancuri si operatiuni speciale, suntem capabili sa alocam 1000 de gold pentru un proiect care va duce la dezvoltarea durabila a Romaniei.
Actiunile Biroului de Credite vor fi publice si transparente - asa cum au fost toate actiunile in mandatul PL) - atat la nivelul inscrierii candidatilor cat si la nivelul acordarii imprumuturilor, iar oamenii care se vor ocupa de Biroul de Credite vor fi persoane a caror moralitate e dincolo de orice indoiala, pentru a elimina orice urma de subiectivitate in alegererea firmelor care vor primi creditele.

Politica externa :

Principala problema identificata aici este imaginea pe care Romania o are in ochiii userilor din statele ATLANTIS, PEACE, respectiv statele neutre. Nu stiu cati dintre voi citesc articolele din presa internationala - ungurii, indonezienii, italienii, rusii, etc, continua sa publice de cateva luni articole care denigreaza imaginea Romaniei in fata userului de rand. Lipsa de reactie a Guvernului si lipsa de raspunsuri la aceste articole (au fost cateva raspunsuri, dar extrem de simpliste sau nepromovate) au dus la deteriorarea inceata, dar sigura, a imaginii Romaniei fata de userului de rand din PEACE, din tarile neutre sau chiar din unele tari aliate (US, Norvegia, Spania). E suficient sa cititi presa internationala si sa vedeti cum sunt priviti romanii - incepand cu "imperialisti" si terminand cu "preferatii adminilor". Nu cred ca e nevoie sa detaliez neajunsurile situatiei in care devenim (daca nu suntem deja) cea mai "dusmanita" tara din eRepublik.
Asadar, componenta principala a politicii externe in mandatul meu va fi alcatuita din actiuni concrete de schimbare a imaginii pe care Romania o are in lume, respectiv promovarea acestor actiuni in mass-media. Cateva exemple ar fi publicarea si promovarea unor puncte oficiale de vedere ale Romaniei legat de anumite evenimente, promovarea ambasadorilor in toate tarile, ambasadori care sa aiba un rol activ in reglarea imaginii Romaniei in tara respectiva (paca acum acestia avand in rol mai mult decorativ), mergand pana la comentarii propriu-zise ale membrilor MAE la diversele articole aparute in presa internationala.

Pe langa aceasta componenta, ne vom mai axa si pe :

- intarirea colaborarii cu ATLANTIS, respectiv a pozitiei pe care Romania o are in ATLANTIS;

- normalizarea relatiei cu Ungaria prin incheierea unei paci durabile. Nu pot sa ofer certitudini in acest sens pentru ca nu este un capitol care sa depinda numai de mine, dar pot sa va asigur ca incheierea pacii va insemna un avantaj economic semnificativ pentru Romania;

- utilizarea dezbaterilor consultative, atat in formatul Politica 2.0 descris la sfarsitul articolului, cat si in formatul dezbaterilor publice initiate de MIP

Militar :

Este domeniul in care este imperativ necesara o schimbare a abordarii existente pana acum. Guvernarile anterioare, atat eUGD cat si PL in ultima luna, au initiat si continuat politica de sustinere a tancurilor. Desi utila initial, ideea de a avea 5-10 oameni ca si componenta principala a armatei (ceea ce eu as numi Armata 1.0) este profund eronata in contextul actual. Pe de o parte, introducerea triviei a creat probleme atat din punct de vedere al rapiditatii raspunsurilor, cat si al pierderilor de wellness, si ultima batalie din SGP ne-a demonstrat exact aceasta problema. Pe de alta parte, introducerea limitarii la numarul de wellness packs aduce si o limitare a numarului de lupte pe care un tanc le poate desfasura. In al treilea rand, este conceputal gresit ca orice structura sa se bazeze pe cativa oameni indispensabili (imaginati-va ca din motive strict umane (lipsa de net, probleme personale), intr-o batalie decisiva, ne lipsesc butnaru, zzZZzz si the_mihai) . In al patrulea rand, exista o limita financiara a suportului pe care statul roman il poate oferi, mai ales in conditiile unor lupte de durata.

Din toate aceste motive, este necesara stimularea dezvoltarii numerice a tancurilor/userilor care au ca principala caracteristica autosustenabilitatea (sau Armata 2.0). Primordial in cazul unor astfel de tancuri ar fi asigurarea unei situatii economice personale care sa le permita acelor tancuri sa creasca in rang/sa lupte fara ajutorul statului, sau cu un ajutor minimal. Imaginati-va 50 de useri (desi numarul poate fi mai mare) total independenti de ajutorul de la stat, care lupta pe goldul lor si armele lor, care pot sustine o lupta de durata, 50 de useri din care daca lipsesc doi, trei sau cinci, nu apare o influenta majora asupra rezultatului luptei, 50 de useri care nu ar fi putut sustinuti de
stat intr-o lupta de durata.

Conceptul nu este foarte dificil de pus in practica - avem exemple de oameni care detin minim 4 firme, si care pot deveni astfel de tancuri. Spre exemplu, income-ul meu zilnic este undeva la 10 Gold (variind in functie de anumiti factori), cu doar 2 firme de produse "finite", punct in care am ajuns in ~2 luni, pornind de la 0. Chiar si cu acest income, in maxim 3 saptamani se poate ajunge la rang de Colonel. Presupunand ca as putea urca acest income undeva la 20 de Gold, m-as putea auto-sustine financiar in majoritatea luptelor. Avand in vedere programul de credite descris in partea economica, cresterea poate fi (mult) mai rapida. Poate nu sunt exemplul cel mai bun, dar exista si alte exemple de useri care se incadreaza destul de clar in profil - aici (grupul Seductiv), aici (eStarbucks) si aici (grupul Ochireci)

Asadar, ideea de baza este aceea de dezvoltare economica generalizata => dezvoltare economica personala => asigurarea unui income zilnic decent => crestere rapida in rang => autosustenabilitate si cantitate

Alaturi de acest proiect, domeniul militar mai vizeaza si :

- mentinerea actualilor comandanti ai structurilor militare pentru asigurarea continuitatii intr-un domeniu care ar trebui sa ramana neafectat de jocurile politice;

- in acelasi timp, supravegherea stricta a actiunilor desfasurate de acestia si oferirea conditiilor necesare desfasurarii activitatii (fonduri, etc);

- in conditiile lipsei ostilitatilor, deschiderea unor regiuni de antrenament din fondurile statului;


Social

- continuarea si intarirea rolului Ministerului Informatiilor Publice de principal distribuitor de informatii de interes public catre cetateni, o initiativa 100% liberala;

- dezvoltarea practicii de consultare a cetatenilor cu privire la deciziile majore ale activitatii de guvernare prin proiectul Politica 2.0. Politica 2.0 este un program amplu, care vizeaza interactiunea directa intre cetatean si reprezentantii sai din structurile de guvernare - Congres si Guvern. Functionarea acestui proiect va fi mult facilitata de anuntata introducere in cadrul jocului a unui modul de "sondaje de opinie" ce vor putea fi initiate de catre ORG-uri si partide.


Incepusem sa va spun in articolul meu procedent despre Politica 2.0. Practic, in locul postarii a (probabil) zeci de articole si sute de comentarii in care esenta, pana la urma, se pierde intre comentarii si atacuri personale, invitam toti factorii - toti candidatii la presedintie - la o dezbatere publica pe cele 3 teme principale - economica, politica/social si militara. Alaturi de ei, dumneavoastra, cei care joi veti alege viitorul presedinte al Romaniei, pe post de participanti, observatori si de ce nu, judecatori.

Regulile propuse sunt simple, singurul lor scop fiind de a pastra organizarea in cadrul dezbaterii :

- intrebari din "public" pe tema din ziua respectiva, la care candidatii vor raspunde in maxim un minut.
- candidatii nu au dreptul sa refuze intrebarile, cu exceptia cazului in care aceastea nu sunt pe tema dezbaterii.
- autorul intrebarii poate comenta raspunsul candidatului, daca doreste, in maxim 1 minut dupa primirea raspunsului.
- fiecare candidat la presedintie are dreptul la 3 "drepturi la replica", prin care poate face observatii asupra unui raspuns al unui candidat advers; candidatul advers nu poate comenta dreptul la replica.
- dupa epuizarea intrebarilor din public, candidatii au dreptul la cate o intrebare pentru fiecare candidat advers, dupa aceleasi reguli de mai sus.
- dezbaterea se va incheia cu un scurt discurs de 3 minute al fiecarui candidat, in care acesta isi poate prezenta concluziile asupra discutiei din seara respectiva.

Va asteptem asadar luni, 02.02.2009, de la ora 21.30, pe adresa

http://www.lingr.com/room/Romania20

la prima dezbatere pe tema politicii externe si sociale pe care Romania ar trebui sa o adopte in mandatul viitorului presedinte.

andyr

Candidat al PL pentru alegerile prezidentiale, februarie 2009.