Noua Romanie - Iacta alea est [ I ]

Day 363, 22:23 Published in Romania Romania by OchiReci
I. Romania este captiva unei clase politice ineficiente si prost motivata care incearca sa isi conserve prin legi nescrise puterea si privilegiile.

Intreaga dezbatere privind reformarea clasei politice pleaca de la ideea ca societatea romaneasca s-a saturat de ineficienţa politicienilor si ca doreste o schimbare a sistemului electoral in speranta ca acesta va facilita accesul in viata politica a unor noi competitori, mai corecti, mai dedicati interesului public, mai apropiati de electorat si mai democrati in gandire si actiune decat cei care conduc Romania in acest moment.

Aceasta presupozitie a stat la baza initiativei , pe care o voi prezenta in cadrul acestui sir de articole , de a se crea un loc special unde uni dintre noi pot sa traiasca linistiti si sa creeze o clasa noua de politica care va putea fi masura de comparatie cu actuala putere in stat. Reforma politica a eRomaniei cat si separarea puterilor in stat sunt capitole cheie in demersul meu si tocmai lipsa rezultatelor concrete in cadrul statului ma indeamna , si ma forteaza as putea spune , sa lupt pentru indeplinirea telului propus.

Dupa cum voi arata mai jos, Sansa reformarii clasei politice este în continuare una infima, iar marile probleme ale sistemului politic romanesc , care înabusa schimbarea sperata , raman nerezolvate. Mai mult, desfintarea completa a Constitutiei eRomaniei si noua doctrina dictatoriala si agresiva , politica si militara , ridica probleme noi de natura sa limiteze serios dreptul cetatenilor de a alege si de a fi alesi si dreptul lor de a avea o eviata normal si civilizata intr`un ambient placut si sanatos din punct de vedere moral si etic.

Romania a devenit, de fapt, captiva unei clase politice care controleaza aproape complet mersul lucrurilor si care a stabilit legi nescrise [ de frica unei responsabilitati morale in fata cetatenilor tari ] in asa fel incat, practic, este aproape imposibil sa mai poata fi reformata [ cel putin nu acum si nu fara un exemplu clar ]. Ironia face ca Congresul actual sa contina deja un numar mare de tineri politicieni, dar acestia nu sunt cu nimic esential deosebiti de seniorii partidelor din care provin. Le-au imprumutat cu dibacie mentalitatile, comportamentele si nici unul dintre ei nu incearca in vreun fel sa iasa din rand. [ C. Radulescu-Motru, prin analiza comparata a “manifestarilor sufletesti obisnuite romanului cu acelea pe care le gasim la popoarele culte apusene”, remarca in “Psihologia poporului roman” punctele slabe ale respectului fata de traditii a taranului roman: astfel, taranii traiesc in traditia muncii colective asa ca fiecare face “ceea ce crede ca va face toata lumea”, fara a avea curajul sa inceapa o munca altfel decat cea fixata prin obicei. Prin urmare, a iesi din randul lumii este “nu un simplu risc, ci o nebunie”. ]

Legile discriminatorii, nedemocratice si care acorda privilegii unora sunt adoptate de unanimitati patriotice cu sprijinul neconditionat al „generaţiei tinere de politicieni”. Este asadar foarte puţin probabil ca reformarea clasei politice actuale sa vina din interiorul partidelor actuale, chiar si in conditiile noului sistem de vot. Partidele vor propune candidati care provin, in cele mai multe cazuri, din efectivele deja existente iar acolo unde vor invita persoane din afara partidelor sau cooptate recent vor gasi suficiente parghii de control politic al acestora. Iar atata timp cat in toate partidele va predomina mediocritatea este o utopie sa ne inchipuim ca va exista o reala presiune pe acestea pentru a propune electoratului candidati cu adevarat deosebiti in sensul de persoane cu o vizibila mentalitate democratica.


II. Pentru evolutia democratica accelerata a Romaniei este absolut necesara inlaturarea prin vot de la putere a partidelor care au dominat scena politica în ultimile 12 luni. Dar acest lucru presupune schimbarea prealabila a unor gandiri si dictaturi colective care mentin monopolul politic al actualelor partide parlamentare.

Romania este un stat nesemnificativ pe scena politica internationala , in viata reala , fapt ce face ca fiecare nou venit in joc [ sau marea majoritate ] sa fie prinsa din prima in hora "de prea`marire" a unei etari cu singur scop de a deveni imperiu , insa fara motivatie sau argumente reale pentru acest traseu. E foarte simplu sa te extinzi mereu si sa menti vointa poporului si a natiuni sub lesa prin control militar , prin prezentarea continua a unor amenintari militare asupra intereselor eRomaniei [ interese care dupa parerea mea nu exista ]. Guvernele care au fost pana in prezent in eRomania au avut mereu aceasi linie de dezvoltare ... armata in detrimentul binelui cetateanului si a economiei , societati , bunastari si prosperitati tari. Motivatie e foarte simpla : in momentul in care este un razboi activ orice altceva trece pe plan secund , iar o cantitate semnificativa de bani din trezoreria tari dispare pe motivatia unei necesitati militare, mai apoi succesul militar aduce falsa mandrie poporului si voturi pentru cei care l`au initiat. [ Va rog sa observati cate lupte au inceput inainte de alegeri , la cate dintre ele au fost prezentate bilanturi si la cate probleme strigente ale natiuni am primit raspunsuri gen : secret de stat sau chiar o pozitie de neutralitate din frica de a nu pierde voturile unei parti a baricadei ].

Traim intr-o etara in care barfa remestecata din telenovelele cotidianului a ajuns un banal reflex conditionat care face pana si reclamele sa para interesante. ePoliticienii sunt primii eromani care au invatat sa profite de aceasta „calitate” a neamului si o incurajeaza din plin prin mascarii zilnice.

Legea in manipulare este cinica, dar simpla: „In fiecare secunda pe lumea asta se naste un prost, important e sa-l gasesti tu primul!”. Inventivitatea politicianului "escroc" nu mai are margini: este atat de istet, incat te prosteste in fata si lumea ii ofera sprijin. Apoi, pentru ca este greu sa recunosti ca te-a fraierit, romanul fruntas il sprijina pentru a pacalit masele si isi gaseste alinarea in solidaritatea cu ceilalti tantalai. Votul in eRomania pare a merge pe principiul: “Nimeni nu vrea sa fie singurul prost”. Multi nici nu vor sa fie mai prosti ca alti , astfel din start se inscriu in primul partid care le cade in fata, se poticnesc in fata primul om care le zice "sunt cel mai bun dintre toti" urmat de 2-3 hamali care ii tin isonul. Il ia mai apoi de exemplu si porneste o campanie de edificare a poporului si de distrugere a oricarui inamic politic al stapanului. Nimic nu mai conteaza de aici, voturile vine pe banda, lumea nu vrea sa vada ce poate face cutare pentru ei , ci doar sa voteze la fel ...cum voteaza alti ca ei ...pentru ca din nou cineva sa se laude si sa ceara sa ii fie facuta statuie....

Scalambaiala politica merge de minune incurajata de psihologia unui popor care nu da dovada prea des si nici prea mult de “inteligenta colectiva”. Exemple sunt cu duiumul si in literatura romana : stramtorat, Motoc ii cere lui Voda Lapusneanu sa nu ia aminte la cererea multimii, fiindca “sunt prosti, Maria-Ta”. Urmeaza replica memorabila, des citata, a acestuia: “Prosti, dar multi!”. Din vorbele lui Voda, un politician modern intelege esentialul: poti face orice atat timp cat ai binecuvantarea multimii. Cand vine vorba de alegeri, multimea este un criteriu, numarul fiind aproape idolatrizat, iar procentele au devenit zeii candidatilor. In numele numarului si cu procentul luat drept cel mai solid argument se poate face orice: in 2008 in eRomania, suntem inca o lume a multului. Daca nu stii sa te vinzi in zeci de mii de exemplare, daca nu faci rating bun in procente, nu existi. Daca nu obtii cele mai multe voturi, daca nu ai in spate multimi, esti zero. In opinia politicianului, totul functioneaza dupa un principiu numeric in care omul este egal cu votul.

Necunoasterea istoriei duce la repetarea ei si cu toate astea noi venim dintr`o lume normala si pasim intr`o lume virtuala insa intr`un mod relativ nou "ne`am culcat oameni normali si ne`am trezit bazati". Ratingul si prestigiul reprezinta totul pentru politicieni nostri fapt ce ii face incapabili sa gandeasca moral si sa puna interesul national in fata celui personal , comportamentul etic si decizile sunt luate in cadru restrans si pastrate secrete din frica absoluta de a pierde votului unora din celor multi iar pozitiile de forta a statului lipsesc cu desavarsire indiferent de ce face un cetatean pentru simplu fapt ca aprobarea sau dezaprobarea acelui act [ oricat de marsav ar fi ] duce la pierderea unor voturi. Orcine se ridica impotriva regimului este tratat ca un hot sau ca un tradator de tara si mecanismul puteri pune in miscare operatiunea de discreditate continua pentru a reduce riscul de a crea o puternica revolutie politica care sa duca la Renasterea Romaniei si implicit la inlaturarea sistemul actual.

Nu se doreste o reforma morala a eRomaniei ci doar o continuitate a unui anumit grup de interese , prin aruncarea in ochii lumi a unor asa zice "fapte de bravura" [ usa de aur ce ascunde interiorul sarac al Romaniei ]


III. Sistemul politic romanesc actual este cel mai restrictiv si discriminatoriu din eWorld si poate printre primele din intreaga lume democratica.

Nu s-a insistat asupra acestui lucru pana acum in dezbaterile publice, dar sistemul politic romanesc actual este cel mai restrictiv si discriminatoriu din lume si probabil cel mai restrictiv, pe plan mondial, dintr-o tara considerata ca avand un regim democratic.

Din perspectiva drepturilor incalcate, a discriminarilor si restrictiilor excesive prevazute de legile morale ale lumi, consider ca neprecizarea exacta a doctrinelor care sunt urmate de conducatori [ in speata a interesului national definitivat si explicat ] si neasumarea responsabilitati de catre cei in masura , face ca disputa politica din Romania sa se manifeste mereu intr-un mod eronat si sa devina mereu si mereu o balacareala publica.

In acelasi timp, unor largi categorii de cetateni drepturile constitutionale le sunt anulate sau grav restrictionate in mod abuziv si arbitrar si ce este mai grav este faptul ca nimeni nu se sinchisete sa inteleaga ca fiecare cetatean al eRomaniei e egal in drepturi fie ca ne place sau nu de persoana sa.

Pentru a da o sansa reala reformarii clasei politice trebuie ca, pe langă o lege democratica [ Constitutie si Reglementare a Statutului tari ] sa fie relansate substantial actualele politici decizionale si de participare la confruntarea electorala pentru partide sau candidati independenti. [ In speta trebuie ca fiecare partid sa inteleaga ca sistemul pe care se merge acum , prieteni - candidati nu este cel mai corect si ca alesii unui grup nu pot fi impusi unui popor ]

Poate ca unele „persoane cumsecade” ar dori sa se implice in activitatea politica dar constată ca mediul este descurajant de poluat si astfel renunta din start sa încerce. La fel de bine, poate ca exista in România si suficiente „persoane cumsecade” care si-ar asuma riscurile intrarii in arena mocirloasa a politicii romanesti insa prin legea partidelor politice si modul in care acestea instaureaza puterea simpla tentativa inseamna mai mult sau mai putin "sinucidere".

---- Va urma