Ministerul Justitiei anunta infiintarea Tribunalului Arbitral.

Day 386, 13:53 Published in Romania Romania by Ministerul Justitiei

Ministerul Justitiei anunta infiintarea Tribunalului Arbitral.
Tribunalul Arbitral constituie o instanta de judecata cu activitate permanenta, cu rolul de a solutiona disputele si diferendele intervenite intre cetatenii eRomaniei, jucatori individuali sau organizatii.
Tribunalul Arbitral va judeca disputa existenta si va pronunta o hotarare obligatorie pentru partile litigante.
Hotararea pronuntata de Tribunalul Arbitral este definitiva si nu este supusa niciunei cai de atac.
In caz de nerespectare a hotararii pronuntate de catre una din parti, Tribunalul Arbitral va starui pentru ducerea acesteia la indeplinire apeland la forta coercitiva de care dispun Adminii eRepublik.
Tribunalul Arbitral judeca in echitate.
Jurisprudenta Tribunalului Arbitral constituie izvor de drept.


REGULAMENTUL TRIBUNALULUI ARBITRAL
Versiunea 1 Revizia 1 – 11 Decembrie 2008


I.COMPETENTA

1.Tribunalul Arbitral este competent sa judece orice diferend intervenit intre cetatenii eRomaniei, jucatori individuali si/sau organizatii, ce au ca obiect actiuni/inactiuni savarsite de acestia in contextul jocului eRepublik.
2.Tribunalul Arbitral nu isi aroga si nici nu uzeaza de vreunul din prerogativele Statului eRoman, a autoritatilor legal constituite ale acestuia. Cu toate acestea si sub rezerva respectarii conditiilor ce urmeaza, Tribunalul Arbitral poate deveni competent sa judece diferendele intervenite intre organele/autoritatile Statului ori intre una din acestea si un jucator individual sau o organizatie privata.
3.Nu pot fi supuse solutionarii Tribunalului Arbitral decat acele diferende in care partile invoca drepturi si/sau obligatii ce nu contravin bunelor moravuri, ordinii publice sau statului de drept.
[NEW] 3-1. Tribunalul Arbitral - pentru litigiul ce ii este dedus spre judecata - este compus din doi arbitri, cate unul propus de fiecare din partile in litigiu, plus un supraarbitru, ales de catre cei doi arbitri.
[NEW] 3-2. Nu vor putea fi arbitrii sau supraarbitru decat acele persoane special inscrise pe lista tinuta de Tribunalul Arbitral.
[NEW] 3-3. Intrucat Tribunalul Arbitral judeca in echitate, pentru inscrierea pe lista arbitrilor nu se cere ca aplicantul sa faca dovada cunostintelor juridice.
[NEW] 3-4. Persoana ce doreste a fi inscrisa pe list arbitrilor trebuie sa fie cetatean eRoman, sa aiba domiciliul in eRomania, sa se bucure de o buna reputatie, sa nu se fi pronuntat impotriva sa in cele 6 luni anterioare numirii vreo hotarare arbitrala de condamnare.
[NEW] 3-5. In momentul numirii si inscrierii pe lista de arbitri, persoana ce aplica va depune urmatorul juramant: "Jur pe onoare si constiinta sa judec fara partinire si sa dau o hotarare dreapta, intemeiata pe propria-mi convingere. Asa sa-mi ajute Dumnezeu."
[NEW] 3-6. Oricare arbitru sau supraarbitrul poate fi recuzat de catre oricare din parti, pentru motive intemeiate. La randul sau arbitrul/supra arbitrul poate declara ca sa abtine de la judecata cauzei, daca stie ca exista elemente de natura sa-i sirbeasca impartialitatea. cererea de recuzare/abtinerea se solutioneaza de Ministerul Justitiei, acesta putand sa ceara atat partilor cat si celui recuzat/care se abtine lamuriri suplimentare. Solutia data recuzarii/abtinerii este definitiva si nu este supusa niciunei cai de atac.

II.PARTILE

4.Pot avea calitatea de parti in fata Tribunalului Arbitral:
jucatorii individuali, in nume propriu
organizatiile, prin cei care le reprezinta in mod legitim
institutiile statului, prin cei numiti/alesi sa le conduca
statul, reprezentat prin Presedinte
orice grup format din doua sau mai multe dintre subiectele de drept descrise mai sus, daca au aceeasi pozitie procesuala si justifica acelasi interes legitim, sau daca dreptul sau obligatia dedusa judecatii este comuna acestora

III.SESIZAREA TRIBUNALULUI ARBITRAL

5.Oricare dintre subiectele de drept de la art.4 poate sesiza Tribunalul Arbitral cu o cerere de chemare in judecata, care va cuprinde in mod obligatoriu:
- numele reclamantului si orice alte date de identificare utile
- numele paratului si orice alte date de identificare utile
- descrierea succinta a situatiei de fapt ce a condus la aparitia diferendului dintre parti
- ce solicita reclamantul ca Tribunalul sa acorde/sa dispuna/sa constate
6.Tribunalul Arbitral va instiinta deindata paratul despre faptul ca a fost chemat in judecata si vapune in vedere acestuia din urma sa depune, in termenul ce va fi fixat, punctul sau de vedere cuprinzand apararile pe care intelege sa le formuleze fata de cererea de chemare inb judecata. Daca paratul are pretentii proprii fata de reclamant, va trebui sa le indice in cadrul unei sectiuni distincte, sub sanctiunea decaderii.
7.Apararile paratului vor fi aduse la cunostinta reclamantului de catre Tribunal, in cel mai scurt timp de la depunerea lor de catre parat.
8.Operatiunile de mai sus vor fi efectuate in mod gratuit de catre Tribunalul Arbitral.

IV.INVESTIREA TRIBUNALULUI ARBITRAL

9.Dupa ce reclamantul si paratul au luat cunostinta fiecare de pretentiile/apararile partii adverse, acestea pot decide ca diferendul existent, in forma in care acesta rezulta din cererea de chemare in judecata si din inscrisul depus in aparare de parat sa fie deduse judecatii Tribunalului Arbitral.
10.In acest sens, fiecare parte va semna un contract (pe pagina de contracte a forumului eRepublik) prin care declara ca recunosc autoritatea Tribunalului Arbitral, ca sunt de acord sa supuna judecatii acestuia diferendul existent, ca sunt de acord sa se supuna dispozitiilor date de Tribunal in cursul judecatii si ca se obliga sa execute de indata si intocmai hotararea ce o va pronunta Tribunalul Arbitral, indiferent daca aceasta ii va fi sau nu favorabila.
11.In caz de nerespectare a acestui contract, atat Tribunalul Arbitral cat si partea interesata vor putea starui pe langa Admini ca acestia sa asigure, prin toate mijloacele disponibile, respectarea contractului semnat si a hotararii arbitrale pronuntate de Tribunal.

V.TAXELE

12.Dupa legala investire a Tribunalului Arbitral, acesta va comunica fiecareia dintre parti taxa pe care aceasta urmeaza sa o plateasca pentru a beneficia de judecata Tribunalului. Taxele sunt stabilite in raport de obiectul litigiului, de valoarea acestuia sau in raport de orice alte elemente considerate relevante de catre Tribunal.
13.Toate partile vor plati o taxa egala.
14.Neplata taxei stabilite in termenul fixat de Tribunalul Arbitral impiedica inceperea judecatii.

VI.PROCEDURA DE JUDECATA

15.Dupa plata taxelor stabilite, Tribunalul trece la examinarea cauzei sub toate aspectele
16.Tribunalul poate solicita partilor explicatii suplimentare ori le poate pune in vedere sa aduca probele necesare stabilirii adevarului cu privire la toate imprejurarile relevante ale cauzei.
17.In momentul cand va aprecia ca toate aceste elemente sunt lamurite, Tribunalul va declara inchise dezbaterile si va da cuvantul partilor, mai intai reclamantului si apoi paratului, pentru ca acestea sa-si expuna punctul final de vedere cu privire la solutia ce o doresc a se da in cauza.
18.Dupa depunerea concluziilor finale, Tribunalul va ramane in pronuntare si, dupa ce va analiza toate elementele de fapt, va da o hotarare.
19.Tribunalul judeca in echitate.
20.Procedura, sustinerile partilor si hotararea Tribunalului vor face obiectul unui articol distinct in publicatia oficiala a Ministerului Justitiei, discutiile dintre Tribunal si parti purtandu-se sub forma de comment-uri la articolul principal. Tribunalul va lua in considerare numai postarile facute de partile din proces sau persoanele pe care acestea le imputernicesc sa le reprezinte, nu si cele facute de persoane straine de cauza.

VII.HOTARARILE ARBITRALE

21.Prin hotararea arbitrala, Tribunalul Arbitral va da una din urmatoarele solutii:
- va respinge pretentiile reclamantului, daca le va gasi neintemeiate
- va admite pretentiile reclamantului, daca le va gasi intemeiate si
- va putea sa oblige paratul sa dea un bun, o suma de bani (exprimata in GOLD sau in orice alta moneda), sa faca sau sa nu faca ceva
22.Hotararea Tribunalului Arbitral este definitiva si nu este supusa niciunei cai de atac.

VIII.EXECUTAREA HOTARARILOR ARBITRALE

23. Executarea hotararii arbitrale se va face in conditiile prevazute de art.10 din prezentul Regulament.

IX.DISPOZITII FINALE

24. Prezentul Regulament cuprinde procedura de judecata in fata Tribunalului Arbitral. Orice modificare/completare va fi adusa la cunostinta tuturor celor interesati, prin grija Tribunalului Arbitral.