A Comte si eRepublik

Day 295, 05:26 Published in Romania Romania by Marius Ovidius

Evident voi face trimiteri catre domeniul sociologiei.
Principala lege a sistemelor sociale este aceea ca orice subsistem (sau individ daca doriti, ori entitate sociala) aduce, creaza modificari sistemului social in care intra.
La fel ca si in legea Actiunii si Reactiunii din fizica, si sistemul social creaza modificari ale subsitemului cu care intra in contact.
De altfel majoritatea legilor fizicii isi gasesc aplicabilitate si in sociologie.

In eRepublik lucrurile sunt putin mai diferite in sensul ca exista unele conditionari suplimentare fata de societatea reala, si anume:
-aici caracterele si personalitatile membrilor sunt doar o reprezentare virtuala a celor din realitate;
-nivelul de semnificatie si rezistenta al informatiei, respectiv al individului la informatie este diferit, in sensul ca aici iti poti permite mult mai usor sa fii nepasator fata de ceea ce se intimpla in jurul tau, fata de o anumita sau anumite persoane si chiar fata de viata ta, pentru ca este o realitate virtuala;
-reprezentarea despre sine a cetatenilor are tendinta de a fi, si ea, una virtuala, oarecum onirica.

Din toate aceste motive, si poate si din altele care imi scapa acum, cetatenii au tendinta de alienare si de extremizare a actiunilor sau reactiunilor lor, motiv pentru care sunt de apreciat comportamentele si atitudinile echilibrate.

S-a facut mult vorbire, in diversele publicatii de aici, despre xenofobie, extremism, rasism, etc. Cred ca in argumentatia de mai sus poate fi gasita o explicatie, sau macar un punct de vedere privitor la cauzele unui asemenea comportament.

Ca o continuare a rationamentului de mai sus, trebuie spus ca faptele, gindurile, cuvintele pe care cetatenii din eRepublic le realizeaza, constientizeaza aici, in aceasta lume virtuala, vor avea efecte asupra lor si in lumea reala (in baza legii enuntate la inceput), de unde si responsabilitatea sociala a celor sau a ceea ce (ca sumum de persoane sau grupuri) gestioneaza eRepublic.

Tot ca o continuare a celor de mai sus, gasesc ca este semnificativa prezenta tuturor cetatenilor din eRepublic in sensul aportului si impactului personal al acestora cu aceasta realitate virtuala.

Nu fac aici vorbire despre legile sau regulile specifice ale eRepublic ci despre cele care exista aici chiar si fara sa fi fost enuntate, la fel ca si in orice comunitate umana.

Evident, anumite persoane (cetateni) au un mai mare impact asupra societatii din care fac parte, sunt asa numitii "grei" sau "persoane cu greutate". De unde observ cita intelepciune poate exista in suportul lingvistic, prin asimilarea greutatii (ca marime fizica) cu pozitia si potentialul social al unei persoane.
In eRepublik asta ar putea insemna ca persoana respectiva are multe puncte, sau multi bani, acstea asigurind si o pozitie sociala deosebita.

Am speranta ca pentru unii (desi sunt convins ca majoritatea dintre voi, mai ales cei cu vechime aici, ati reflectat deja asupra acestor aspecte) a fost un subiect interesant si un punct de vedere relevant privitor la acest joc.