[MM, Nr.7] Minorităţile şi guvernarea în sondajul de opinie (I)

Day 1,309, 08:56 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by Ministerul Integrarii Sociale
__________________Nr. 6. din 21 Iunie 2001 / Day 1,309 of the New World_________________
=============================================================================
___________________
În gura Dinozaurului X

Suntem la jumătatea mandatului acestei guvernări şi, aşa cum poate că unii dintre dumneavoastră aţi observat, am lansat acum trei zile un sondaj de opinie. El a fost conceput de către minister, fără consultarea sau acordul conducerii, în scopul sondării opiniei publice din eMoldova în legătură cu unele aspecte legate de guvernarea actuală.

Astăzi, aşa cum am promis, vom purcede la publicarea şi analizarea rezultatelor acestuia.

Au răspuns un număr de 9 cetăţeni, dintre care 2 au rămas anonimi, iar unul a fost chiar Dinozaurul X. Întrucât numele a fost opţional, consider că cei care au hotarât să semneze şi-au dat şi acordul tacit pentru a face publice răspunsurile lor. De aceea o să menţionăm când va fi cazul cine a făcut o apreciere sau alta.

Prima întrebare: Sunteţi mulţumit de conducerea actuală a eRepublicii Moldova?
Din cele 9 persoane, 5 au răspuns cu DA şi 3 cu NU, iar o altă persoană a dat următorul răspuns: sunt multumit de echipa care munceşte alături de mine şi sunt mai mulţi "anonimi" care stau / muncesc şi nu solicită să iasă pe prim plan.

A doua întrebare: Ce consideraţi că este mai important Preşedintele sau Echipa?
5 din cele 9 persoane consideră că Echipa este mai importantă, doi cred că sunt la fel de importanţi şi Preşedintele şi Echipa, şi tot doi cred că cel mai important este liderul.

A treia întrebare: Cum vedeţi rolul Preşedintelui?
Marea majoritate (5 din 9) consideră că Preşedintele ar trebui să fie mediator între diferitele facţiuni ale poporului, două persoane cred că el ar trebui să medieze între Putere şi Opoziţie, o persoană îl vede ca mediator între Putere, Opoziţie şi Popor, şi o alta crede că presedintele e şeful! şeful flexibil care are capacitatea de a se înţelege cu cele 2 tabere.

A patra întrebare: Consideraţi necesară existenţa unui eMinister al Minorităţilor?
Numărul celor care consideră necesară existenţa acestui minister este egal cu al celor care nu-i văd rostul, adică 4 persoane. O persoană a răspus: NU şi ORGul pe care-l conduci nu este al minorităţilor... actuala formulă e mai bună.

A cincea întrebare: Credeţi că titularul acestui minister ar trebui să fie numit dintre reprezentanţii minorităţilor?
Cu Da au răspuns 5 persoane din cele 9, iar cu NU 2. Alte două au răspus: trebuie să fie oameni capabili de creaţie, şi cine sînt minoritarii?

Punctul şase: Bifaţi categoriile care credeţi că există şi pot fi considerate minorităţi ale eRepublicii Moldova
Dinozaurii şi Ungurii au fost indicaţi ca minoritari de 4 persoane. Românii, Ruşii şi Ucrainenii de către 2 persoane. O persoană a indicat la minorităţi pe oamenii cinstiţi şi activi, altcineva a răspuns că oricine poate fi minoritar, pentru a nu mai fi minoritar este necesar să se conştientizeze că totul este în mintea noastră. Este necesar să lepădăm hainele de rob, caracteristice românilor, în special celor în partea stangă a Prutului (RL). Tu nu vezi cum se plâng că ruşii le strică viaţa şi le schimbă destinul, în acelaşi timp nu se face nimic mai mult decât a se boci la colţ de stradă, iar o altă persoană consideră că minoritarii nu există.

Ne oprim aici, urmând ca ultimele două puncte să le prezentăm într-un alt număr, întrucât ele necesită o analiză mai detaliată.

Deocamdată vă invităm să comentaţi şi să trageţi concluzii.

=============================================================================
____________
Vieţi paralele

Preambul

În paralel, e-vieţile noastre pot fi mai interesante sau dimpotrivă. Eu o să vă propun o abordare din această perspectivă, dumneavoastră nu aveţi decât să alegeţi şi, dacă nimeni nu are ceva de câştigat, măcar rămânem cu efortul de imaginaţie. Am să încerc deci să prezint o e-viaţă în fiecare număr, iar paralela o veţi face dumneavoastră, după preferinţă.

mr.rety – între hula generală şi sula în coaste

Deşi n-a apărut iniţial în eMoldova, ci în eRomânia, unde a descins pentru prima dată ca ambasador al eRusiei, mr.rety rămâne totuşi legat mai mult de spaţiul moldovenesc. Aici a început să devină cunoscut pentru atitudinea lui intransigentă în ceea ce priveşte relaţiile ruso-române, şi tot aici şi-a desăvârşit cariera politică, obţinând acum şase luni medalia de preşedinte, în ciuda unei opoziţii româneşti destul de vehemente.

În relaţiile dintre ruşi şi moldoveni, a susţinut întotdeauna că îi reprezintă pe ruşi, şi a purtat negocieri dinspre partea rusească, cerând de fiecare dată garantarea drepturilor cetăţenilor ruşi minoritari. În plus, în aceste negocieri, a condiţionat sprijinul rusesc de existenţa unei eMoldove independente, unde toleranţa şi democraţia trebuiau să ofere o situaţie confortabilă comunităţii ruse, fapt care l-a apropiat ulterior de o parte a comunităţii moldoveneşti, care susţinea la rândul ei independenţa şi suveranitatea statului.

Însă lipsa unei susţineri oficiale (aparente, cel puţin) şi a episodicelor sale intervenţii, fie ca ambasador, fie ca negociator între cele două părţi, a făcut să fie respins de către marea majoritate a e-moldovenilor. A fost acuzat atât pe motiv că folosea limba rusă, cu toate că vorbea destul de bine româneşte, cât şi pentru faptul că, deşi rus, se voia român.

Iar de aici şi până la apelativul de „mr.crety” nu a fost decât un mic pas. A fost hulit mereu de unii pentru că există, pentru că luptă pentru interesul duşmanilor, pentru că era, în fond, el însuşi duşmanul. Tocmai de aceea, candidatura la preşedinţia eMoldovei a şi fost considerată o glumă şi n-a luat-o nimeni în seamă până în momentul în care s-a dovedit că gluma era de fapt o realitate: rusul le pusese sula în coaste!

Probail că nu se va şti niciodată câţi l-au susţinut cu adevărat şi câţi au fost cei care chiar au votat cu el la alegerile respective, când a reuşit să se impună în faţa unor personalităţi locale importante. Însă un lucru e clar: alegerea sa în fruntea statului e-moldovenesc a dovedit tuturor, dacă mai aveau vreun dubiu, că vechea comunitate s-a destrămat şi că s-au schimbat radical şi datele problemei. Nu mai era o luptă între români şi ruşi, ci una între oamenii reali şi clone.

=============================================================================
______________
Avizierul cu idei

Premianţii noştri:
- cel mai năstruşnic mobilier – 2electro, pentru scara de privit de sus.
- cea mai năstruşnică activitate – nimeni
- cel mai trainic lanţ – 2electro, pentru lanţul butonului roşu.
- cel mai plăcut lucru util – nimeni
- cea mai gravă lipsă – 2electro, pentru observarea lipsei secretarei noastre.

De completat:
Aceeaşi bucată de formular.

Notă de avizier: Formularul va fi procesat doar la sfârşitul lunii în curs, şi va rămâne deschis spre completare până în data de 30 iunie, pentru a da astfel posibilitatea tuturor cetăţenilor activi sau mai puţin activi să facă uz de el. Datele obţinute astfel vor fi făcute publice pe 1 iulie.

=============================================================================
___________
Biroul pătrat

Între noi şi ceilalţi nu există decât o uşă fragilă, pe care o putem deschide sau închide. De aceea la Biroul pătrat nu primim pe nimeni care nu ne recunoaşte după înfăţişarea de bătrân şugubăţ cu doaga lipsă, după vocea de tenor în aria şefului de cuib de cuc, după pasul cadenţat al umbletului hai-hui şi după gestul de înclinare în faţa evidenţei că nici de data asta n-o să avem câştigători.

Exerciţiul de imaginaţie (ne)serioasă de astăzi vă cere pur şi simplu să recunoaşteţi personajul.

Notă din biroul pătrat: cel care va imagina, în plan grafic, cea mai fidelă figură a ministrului va fi premiat cu 100 franzeluţe q1 şi o postare de 10 zile la avizier.

Semnează în colţul din dreapta jos,
Dinozaulul X